NYT: Νέα προειδοποίηση για το εμβόλιο Johnson and Johnson θα ανακοινώσει ο FDA

NYT: Νέα προειδοποίηση για το εμβόλιο Johnson and Johnson θα ανακοινώσει ο FDA

Νέα προειδοποίηση για ενδείξεις ότι το εμβόλιο συνδέεται με κάποια σπάνια περιστατικά εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré που προκαλεί παράλυση αναμένεται να ανακοινώσει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Στην ανακοίνωση ο FDA θα επισημαίνει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, FDA σχεδιάζει να προειδοποιήσει ότι το εμβόλιο της Johnson and Johnson μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για μια σπάνια νευρολογική κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο Guillain-Barré, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα.

Παρόλο που οι ρυθμιστικές αρχές έχουν διαπιστώσει ότι οι πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης είναι χαμηλές, φαίνεται ότι είναι τρεις έως πέντε φορές υψηλότερες μεταξύ των αποδεκτών του εμβολίου Johnson and Johnson στο γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ, σημειώνει το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν για τη σχετική απόφαση.

Σημειώνει ότι έχουν εντοπίσει περίπου 100 ύποπτα κρούσματα νόσου Guillain-Barré έπειτα από τη χορήγηση 12,8 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, σύμφωνα με δηλώσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Στην πλειοψηφία τους, τα περιστατικά αυτά έχουν αναφερθεί δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε άνδρες, ηλικίας 50 ετών και άνω.

Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν κάποιο μοτίβο που να συνδέει ανάλογο κίνδυνο και μετά εμβόλια της Pfizer και της Moderna, έπειτα από πάνω από 321 εκατ. δόσεις αυτών των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ, σημειώνει 

Σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει το εμβόλιο Johnson and Johnson, αλλά το 92% των Αμερικανών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως προέρχεται από τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna.

Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας ανησυχούν ότι τα νέα θα μπορούσαν να κάνουν μερικούς ανθρώπους ακόμη πιο διστακτικούς να δεχτούν τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer-BioNTech ή τη Moderna, παρόλο που πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει αυτά τα εμβόλια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.