7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

NYT: Εμπλοκή Ρωσίας στο αποσχιστικό κίνημα της Καταλονίας

NYT: Εμπλοκή Ρωσίας στο αποσχιστικό κίνημα της Καταλονίας

Για ανάμειξη της Μόσχας στα κινήματα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας αλλά και σε κινήματα άλλων ευρωπαικών χωρών κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η New York Times, επικαλούμενη αναφορά ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την άνοιξη του 2019, ένας απεσταλμένος του κορυφαίου αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας ταξίδεψε στη Μόσχα σε αναζήτηση μιας πολιτικής σωτηρίας.

Το κίνημα ανεξαρτησίας στην Καταλονία, την ημιαυτόνομη περιοχή στα βορειοανατολικά της Ισπανίας, είχε καταρρεύσει σε μεγάλο βαθμό μετά από δημοψήφισμα αποχώρησης δύο χρόνια νωρίτερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστήριξαν την προσπάθεια της Ισπανίας να διατηρήσει τη χώρα ανέπαφη, απέρριψαν τις εκκλήσεις των αυτονομιστών για υποστήριξη αλλά στη Ρωσία, άνοιγε μια πόρτα.

Σύμφωνα πάντα με την ΝΥΤ, στη Μόσχα, ο απεσταλμένος, Josep Lluis Alay, ανώτερος σύμβουλος του αυτοεξόριστου πρώην προέδρου της Καταλονίας Carles Puigdemont, συναντήθηκε με σημερινούς Ρώσους αξιωματούχους, πρώην αξιωματικούς των πληροφοριών και τον καλά συνδεδεμένο εγγονό ενός K.G.B. spymaster. Ο στόχος ήταν να εξασφαλιστεί η βοήθεια της Ρωσίας στη διάσπαση της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία, σύμφωνα με μια έκθεση ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, η οποία αναθεωρήθηκε από τους New York Times.

Ερωτηθείς για τα ευρήματα της έκθεσης, τόσο ο κ. Alay όσο και ο κ. Πουτζντεμόν επιβεβαίωσαν τα ταξίδια στη Μόσχα, τα οποία δεν έχουν αναφερθεί ποτέ, αλλά επέμειναν ότι ήταν μέρος της τακτικής επικοινωνίας με ξένους αξιωματούχους και δημοσιογράφους. Ο κ. Alay είπε ότι οποιαδήποτε πρόταση ότι ζητούσε ρωσική βοήθεια ήταν «μια φανταστική ιστορία που δημιουργήθηκε από τη Μαδρίτη».