8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Ντράγκι - Πούτιν: Στο επίκεντρο οι σχέσεις Μόσχας - Κιέβου

Ντράγκι - Πούτιν: Στο επίκεντρο οι σχέσεις Μόσχας - Κιέβου

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με αντικείμενο τις σχέσεις Ουκρανίας - Ρωσίας και τις διμερείς σχέσεις Ιταλίας-Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης, «ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε την σημασία να αναπτυχθεί δράση με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, δεδομένων των σοβαρών συνεπειών που θα είχε μια επιδείνωση της κρίσης».

Παράλληλα η ιταλική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι στην τηλεφωνική αυτή επικοινωνία «αποφασίσθηκε να καταβληθεί κοινή προσπάθεια για μια διαρκή και βιώσιμη λύση της κρίσης και έγινε αναφορά στην ανάγκη να επανοικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με την ιταλική πλευρά, οι δύο αξιωματούχοι «συμφώνησαν για μια κοινή δέσμευση προς μια βιώσιμη λύση στην κρίση και [για] την απαίτηση να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές, στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, ότι αποφεύγουν να «εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις πολιτικές πτυχές της διευθέτησης της σύγκρουσης» με τους ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες, επίσης, «συζήτησαν με λεπτομέρειες την επεξεργασία των νομικών εγγυήσεων ασφαλείας» για τη Ρωσία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε πόσο «σημαντικός είναι ο σεβασμός της θεμελιώδους αρχής αδιαιρετότητας της ασφάλειας», εκτιμώντας πως η Δύση δεν πρέπει να οικοδομήσει την ασφάλειά της σε βάρος της ασφάλειας της Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται για μια εισβολή στην Ουκρανία, χώρα όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε φιλοπόλεμη διάθεση, όμως εξαρτά κάθε αποκλιμάκωση από εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αποσύρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που ήταν το 1997.

Η Ουάσινγκτον απέρριψε αυτές τις απαιτήσεις την περασμένη εβδομάδα, αλλά άφησε ανοικτή την πόρτα σε συνομιλίες για άλλα θέματα, όπως η ανάπτυξη πυραύλων ή αμοιβαία όρια στις στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Μόσχα ετοιμάζει την απάντησή της.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διεξόδου στην κρίση, οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας αναμένεται να μιλήσουν και πάλι σήμερα, ενώ η Δύση ετοιμάζει βαριές οικονομικές κυρώσεις στην προσπάθεια να αποτρέψει τη Μόσχα από το να εξαπολύσει μια νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ