7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Ντράγκι: Η ΕΕ εξετάζει συμβιβαστική λύση στην πρόταση άρσης της πατέντας εμβολίων

Ντράγκι: Η ΕΕ εξετάζει συμβιβαστική λύση στην πρόταση άρσης της πατέντας εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται την πρόταση περί υποχρεωτικής μεταφοράς της πατέντας των εμβολίων για την Covid-19 προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες που θα χορηγηθούν στις φτωχές χώρες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια λύση στην έκκληση πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ, για την άρση της πατέντας των εμβολίων.

Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται μια συμβιβαστική λύση «που προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των αδειών σε περιόδους έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Ντράγκι είπε ότι η ΕΕ συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να τηρήσει μια πιο ενιαία στάση απέναντι στη Μόσχα και να ενισχύσει τις άμυνές της όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μετά την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε αναλυτικά και στο μεταναστευτικό και στην αντιμετώπισή του.

«Αποσιωπώντας το πρόβλημα των μεταναστών, δεν λύνεται. Οι τελευταίες εικόνες παιδιών, (σ.σ. με πτώματα ανηλίκων σε παραλία της Λιβύης) είναι απαράδεκτες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη τύπου του.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «όπως είχε ήδη αναγγείλει, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και στους αριθμούς του» και πως «ιδίως από μέρους της Γαλλίας και της Γερμανίας -αλλά όχι μόνον- υπάρχει επίγνωση του προβλήματος». «Χρειάζεται μια αλληλέγγυα απάντηση, όχι αδιαφορία», είπε ο Ντράγκι, ο οποίος ζήτησε να τεθεί το μεταναστευτικό στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Συνόδου Κορυφής.

«Πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη στήριξη της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Μέχρι την επόμενη σύνοδο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το όλο πρόβλημα. Στην συνέχεια, η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να βρει μια αποτελεσματική και αλληλέγγυα λύση», δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, ο Μάριο Ντράγκι εξήγησε ότι «δεν πρέπει να πληρώσουν τις συνέπειες οι πολίτες», αλλά θεωρεί ότι «πραγματοποιήθηκε μια πραγματική διεθνής πειρατεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ