«Ντέρμπι» για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Serie A στα όρια του ενός δισ.!

«Ντέρμπι» για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Serie A στα όρια του ενός δισ.!

Η μονοτονία της απόλυτης κυριαρχίας της Γιουβέντους στη Serie A, με την κατάκτηση εννέα διαδοχικών τίτλων, «έσπασε» φέτος με τις Μίλαν και Ιντερ να είναι για την ώρα ψηλότερα στη βαθμολογία από τη «Γηραιά Κυρία». Το «ντέρμπι» για την απόκτηση – για την ακρίβεια, μοιρασιά – των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Καμπιονάτο από το 2021 ως το 2024, ωστόσο, παραμένει μία αναμέτρηση για δύο. 

Η πλατφόρμα DAZN, πάντως, η οποία προ ημερών εξασφάλισε τους αγώνες του ΠΑΟΚ για μετάδοση στην Ιαπωνία (μετά την προσθήκη του Καγκάβα), φέρεται να είναι για την ώρα σε θέση ισχύος, με προσφορά 840 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, για την κάλυψη των επτά από τους δέκα αγώνες κάθε αγωνιστικής. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η πρόταση είναι κατά 90 εκατ. υψηλότερη από εκείνη του Sky Italia, το οποίο στην τρέχουσα συμφωνία που εκπνέει το καλοκαίρι, έχει τα δικαιώματα των επτά αγώνων, με το DAZN να μεταδίδει τα υπόλοιπα τρία.

Η Serie A, πάντως, αν και είχε στόχο τουλάχιστον 1,15 δισ. τον χρόνο από την παραχώρηση των δικαιωμάτων στα δύο δίκτυα, διαπιστώνει πως δεν μπορεί να ξεπεράσει ούτε τα 973 εκατ. που λαμβάνει ετησίως την τελευταία τριετία (780 από το Sky Italia και 193 από το DAZN). Οι παράγοντες της λίγκας αναζητούν διαρκώς τρόπους να ανεβάσουν την εμπορικότητα του πρωταθλήματος. Για να εγκριθεί οποιαδήποτε συμφωνία, απαιτείται θετική ψήφος 14 από τις 20 ομάδες του Καμπιονάτο.

Ο διοικητικός ηγέτης της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, δήλωσε στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ότι «η πρόταση είναι εξαιρετική και καμία άλλη λίγκα στην Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί σε τέτοιο επίπεδο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην χάσουμε αυτή τη συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του προέδρου της Τορίνο, Ουρμπάνο Καΐρο, ο οποίος επισήμανε ότι «το συμβούλιο θα έχει την τελική έγκριση, ωστόσο οι προσφορές είναι καλές και αποδεικνύουν ότι δεν χάνεται το ενδιαφέρον για τη Serie A , όπως συμβαίνει με άλλα πρωταθλήματα».

Την ώρα που τα δύο κανάλια αναμένουν την απόφαση των συλλόγων και της λίγκας, το Sky Italia εξασφάλισε τα δικαιώματα του Champions League για ως το 2024, για μετάδοση των 121 από τους 137 αγώνες κάθε σεζόν, αλλά και όλα τα 282 ματς σε Europa League και στη νέα διοργάνωση, Europa Conference League. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι το κόστος της συμφωνίας είναι μεταξύ 80 και 90 εκατομμυρίων ευρώ. Τα υπόλοιπα 16 παιχνίδια του Champions League θα μεταδίδονται από την Amazon.