Ντ. Τραμπ: «To Iράν κάνει πίσω - Είμαστε έτοιμοι για όλα»

Ντ. Τραμπ: «To Iράν κάνει πίσω - Είμαστε έτοιμοι για όλα»

Στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες για τις Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και στην υψηλή τους ετοιμότητα στάθηκε κατά το διάγγελμα του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Τεχεράνη «δείχνει να κάνει πίσω» και επισημαίνοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις «είναι έτοιμες για οτιδήποτε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφασή του να εξουδετερωθεί ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμάνι. «Έπρεπε να το είχαμε κάνει νωρίτερα, αλλά πράξαμε ότι έπρεπε αφού ο Σολεϊμανι ετοίμαζε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ανεχθήκαμε εμείς και πολλές χώρες από το 1979 το Ιράν και την καταστροφική του συμπεριφορά. Αυτές οι μέρες ανήκουν στο παρελθόν».

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε δυνητικούς τρομοκράτες», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περαιτέρω στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής, ενώ όσον αφορά το πετρέλαιο, ξεκαθάρισε ότι «είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι. Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής». «Θα επιδιώξουμε την ειρήνη με όλες τις χώρες που το επιθυμούν» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι όσο αυτός είναι πρόεδρος «το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα» και κάλεσε Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία και τις υπόλοιπες χώρες να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία.

Παρότι πάντως ο Τραμπ προανήγγειλε νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, η ομιλία του όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times άφησε ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές» σε ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

Το CNN αναφέρει σεΒ σχετικό σχόλιο ότι «η χθεσινή επίθεση έδωσε την ευκαιρία στον Τραμπ να μιλήσει για αποκλιμάκωση. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσει την κατάσταση μακροπρόθεσμα και κυρίως στο ενδεχόμενο που το Ιράν επιστρέψει με νέα επίθεση».