Ντ. Τραμπ: Θα κάνει λάθος όποιος προβεί σε αντίποινα για τους δασμούς

Ντ. Τραμπ: Θα κάνει λάθος όποιος προβεί σε αντίποινα για τους δασμούς

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η διάσκεψη της ομάδας των χωρών G7 στον Καναδά, ήταν πολύ επιτυχής και ότι το εμπόριο ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί και προειδοποίησε τους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα «κάνουν λάθος» εάν προβούν σε αντίποινα στους δασμούς που επέβαλε η Αμερική σε χάλυβα και αλουμίνιο. Ο κ. Τραμπ διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ έχουν τόσο μεγάλη εμπορική βαρύτητα που μπορούν να κερδίσουν «χίλιες φορές στις χίλιες» τυχόν εμπορική σύγκρουση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του θέλει «δίκαιη» πρόσβαση στις ξένες αγορές για τα αμερικανικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, αποσαφηνίζοντας πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατέψει την αμερικανική βιομηχανία και το αμερικανικό εργατικό δυναμικό από «άδικες» εμπορικές πρακτικές.

Κατήγγειλε δε πως οι ΗΠΑ έχουν αδικηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από τους εταίρους τους ώστε έχουν καταντήσει «ο κουμπαράς από τον οποίο όλοι κλέβουν». «Αυτό θα αλλάξει», προσέθεσε, σημειώνοντας αιχμηρά πως διαφορετικά η Ουάσιγκτον «θα σταματήσει να κάνει εμπόριο» με όσους επιμένουν στο σημερινό καθεστώς.

Παράλληλα, τόνισε ότι είπε στις χώρες της ομάδας G7 ότι απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο.

Όσο αφορά τις συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε πως η σύνοδος κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν την ερχόμενη Τρίτη είναι μια «μοναδική ευκαιρία» να επιτευχθεί μια συμφωνία για τα πυρηνικά με τη Βόρεια Κορέα, οι διπλωμάτες της οποίας, όπως είπε, συνεργάζονται «πολύ καλά» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία» η οποία «δεν θα παρουσιαστεί ποτέ» ξανά, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν φύγει από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που διεξάγεται στη Λα Μαλμπέ του Καναδά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «έχει αληθινά πίστη» πριν από τη συνάντηση αυτή.

«Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δούμε αν είναι σοβαροί ή όχι; Πιστεύω ίσως από το πρώτο λεπτό», εξήγησε.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες.

«Ποιος ξέρει; Μπορεί να μην προχωρήσει. Υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να μην προχωρήσει. Και μια πιο ισχυρή πιθανότητα να πάρει κάποιο χρόνο. Θα είναι μια διαδικασία», είπε.

Τουλάχιστον, πρόσθεσε, «θα συναντηθούμε. Θα ιδωθούμε. Και ελπίζω πως θα εκτιμήσουμε ο ένας τον άλλον, και πως θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία».

Ο Αμερικανός ηγέτης έφυγε σήμερα από τη σύνοδο κορυφής για το μακρύ ταξίδι που αναμένεται να τον οδηγήσει στη Σιγκαπούρη όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση το πρωί της Τρίτης. 

Τέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε, ακόμη, ότι στην διάσκεψη της ομάδας χωρών G7 συζητήθηκε η απειλή από το Ιράν, όπως επίσης κι ο εξτρεμισμός, ενώ τόνισε ότι η χώρες που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα μοιράζονται τις ίδιες αξίες.

Είπε επίσης, ότι μπορούν να συντονιστούν και να πετύχουν για το κοινό καλό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης, ότι συζήτησε την απειλή της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης.