Ντ. Τραμπ: Θα είχαμε δολοφονήσει τον Άσαντ, αν με άφηνε ο Μάτις

Ντ. Τραμπ: Θα είχαμε δολοφονήσει τον Άσαντ, αν με άφηνε ο Μάτις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε πως είχε διατάξει τη δολοφονία του Σύρου ηγέτη Μπασάρ Αλ Άσαντ μετά από μια επίθεση με χημικά στη πόλη Δούμα της Συρίας όμως ο τότε Υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις δεν πραγματοποίησε την εντολή του. 

Μιλώντας στην εκπομπή "Fox and Friends", ο Τραμπ επιβεβαίωσε τα όσα έγραφε στο βιβλίο του ο δημοσιογράφος Μπομπ Γουντγουορντ. 

"Δεν το μετανιώνω, ισχύει. Ήθελα να τον δολοφονήσουμε. Θα το είχα κάνει αλλά ο Μάτις δεν τον έφερε εις πέρας τη διαταγή μου".

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, που αποκάλυψε μαζί με τον Καρλ Μπέρνστιν το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ, ο Τραμπ είχε τηλεφωνήσει την άνοιξη του 2018 στον Μάτις και του είχε πει χωρίς περιστροφές ότι ήθελε να οργανωθεί μια επιχείρηση εξόντωσης του Άσαντ. Πάντα κατά το βιβλίο, ο στρατηγός ε.α. συγκατένευσε, λέγοντας "θα το φροντίσουμε αμέσως", αλλά αφού κατέβασε το ακουστικό, στράφηκε σε έναν σύμβουλό του και του είπε "δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα από όλα αυτά. Θα είμαστε πολύ μετρημένοι". Κατά τον Γούντγουορντ, ο Μάτις φέρεται να σχολίασε κατόπιν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται σαν "μαθητής της πέμπτης ή της έκτης τάξης"

Σύμφωνα επισης με την ιστοσελίδα Axios, ο Τραμπ είχε δηλώσει το 2018 ενώπιον δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο "Αυτό ουδέποτε εξετάστηκε καν, ούτε θα το εξετάζαμε", ανέφερε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το βιβλίο του Γούντγουορντ "αποκύημα φαντασίας".

Να σημειωθεί ότι ο Τζέιμς Μάτις υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Τραμπ, μόλις ο τελευταίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από την Συρία. 

Τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ, ο Μάτις δήλωσε ότι "Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος που βλέπω στη ζωή μου, ο οποίος δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό - ούτε καν προσποιείται ότι προσπαθεί. Αντιθέτως, προσπαθεί να μας χωρίσει". Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει στη συνέχεια τον στρατηγό ως "τον πιο υπερτιμημένο στην ιστορία".