Ντ. Τραμπ: «Μεγάλη μέρα» για τα κοινωνικά μέσα και τη δικαιοσύνη σήμερα

Ντ. Τραμπ: «Μεγάλη μέρα» για τα κοινωνικά μέσα και τη δικαιοσύνη σήμερα

Για μια «μεγάλη μέρα» για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter. Είχαν προηγηθεί κατηγορίες κατά του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου για παρέμβασή του στις προεδρικές εκλογές του 2020 και απειλές να κλείσει τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε: «Αυτή θα είναι μια μεγάλη μέρα για τα κοινωνικά μέσα και τη δικαιοσύνη!».

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλείται το Reuters, ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει προεδρικό διάταγμα που θα αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, έπειτα από τις απειλές του εχθές περί ελέγχου, ακόμη και «λουκέτου». 

Σύμφωνα με το προσχέδιο του διατάγματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να διατάξει την επανεξέταση του νόμου που προστατεύει το Twitter, το Facebook αλλά και το Google από την ευθύνη σχετικά με το περιεχόμενο των αναρτήσεων των χρηστών τους. 

Επίσης θα ζητείται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) να εξετάσει αν οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν παραπλανητικές πολιτικές για να ρυθμίζουν το περιεχόμενό τους και αν αυτές οι πολιτικές συνάδουν με τους όρους χρήσης τους. Παράλληλα, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι η υπηρεσία Ψηφιακής Στρατηγικής του Λευκού Οίκου θα επαναφέρει ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθά τους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις διαδικτυακής λογοκρισίας.

Το εργαλείο, με το όνομα White House Tech Bias Reporting Tool, θα συλλέγει καταγγελίες ηλεκτρονικής λογοκρισίας και θα τις υποβάλει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).

Επιπλέον, θα επανεξεταστούν οι ομοσπονδιακές δαπάνες για διαδικτυακή διαφήμιση. 

Εξάλλου, η Wall Street Journal μετέδωσε πως το διάταγμα προβλέπει τον περιορισμό της νομικής προστασίας των μέσων, καθιστώντας έτσι πιο εύκολο στις ρυθμιστικές αρχές να θεωρούν τις εταιρείες υπεύθυνες για τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης των χρηστών, ενώ θα ανακαλέσει προστατευτικές ρυθμίσεις που υπήρχαν από το 1996 και έδιναν στις εταιρείες μεγάλο περιθώριο στην εποπτεία του περιεχομένου.

Το Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, ωστόσο εχθές εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι οι ειδοποιήσεις στις αναρτήσεις του Τραμπ μπήκαν καθώς «περιέχουν δυνητικά παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και παρέχεται επιπλέον περιεχόμενο για τις επιστολικές ψήφους

Ο οργανισμός, στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας «fact checking», δηλαδή της προσπάθειας να μην διαδίδονται ψευδείς ειδήσεις με σκοπό την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα, τοποθέτησε μια ειδοποίηση σε ανάρτηση του Τραμπ σχετικά με τις επιστολικές ψήφους, όπου αναφερόταν πως οι ψήφοι αυτές είναι «ουσιαστικά χαλκευμένες» και θα έχουν αποτέλεσμα «εκλογική νοθεία».

Η ειδοποίηση αυτή, με σύμβολο ένα θαυμαστικό μέσα σε κύκλο, με μπλε χρώμα, οδηγεί τους αναγνώστες σε μια σελίδα όπου η συντακτική ομάδα του ιστότοπου έχει συγκεντρώσει άρθρα και πληροφορίες που αντικρούουν τα όσα υποστηρίζει η ανάρτηση. 

Εχθές, ο Τραμπ κατηγόρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πολιτικές προκαταλήψεις. «Ρεπουμπλικανοί, καταλάβετε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να σιγήσουν εντελώς τις συντηρητικές φωνές. Θα τα ελέγξουμε ή θα τα κλείσουμε, προτού επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. Ξεκαθαρίστε την πράξη σας τώρα!».