Ντ. Τραμπ: Με αγαπούν οι στρατιώτες αλλά όχι τα αφεντικά τους στο Πεντάγωνο

Ντ. Τραμπ: Με αγαπούν οι στρατιώτες αλλά όχι τα αφεντικά τους στο Πεντάγωνο

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με μια ακόμα αμφιλεγόμενη δήλωση για τον στρατό εξέφρασε την άποψη ότι οι στρατιώτες της χώρας του τον αγαπούν, όχι όμως και οι προϊστάμενοί τους στο Πεντάγωνο.

"Δεν λέω ότι η ηγεσία του στρατού είναι ερωτευμένη μαζί μου, οι στρατιώτες είναι όμως", δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου ανήμερα της Εργατικής Ημέρας. "Τα αφεντικά τους στο Πεντάγωνο πιθανότατα δεν είναι", συνέχισε ο Τραμπ, "επειδή δεν θέλουν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να κάνουν πολέμους, ώστε όλες αυτές οι υπέροχες εταιρείες - που φτιάχνουν τις βόμβες, τα αεροπλάνα, και τα όπλα να μένουν ευχαριστημένες".

Η δήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο μιας ακόμα έκφρασης του Τραμπ που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Atlantic o Τραμπ, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2018, φέρεται να είχε χαρακτηρίσει τους 1.541 Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη μάχη του δάσους Μπελό "ηλίθιους", προσθέτοντας πως το νεκροταφείο όπου αναπαύονται είναι γεμάτο "χαμένους".

Επιπρόσθετα, μια δημοσιογράφος του Fox News αναφέρει πως, σύμφωνα με έναν πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει για τον πόλεμο του Βιετνάμ: "Ήταν ένας ανόητος πόλεμος. Όποιος πήγε σε αυτόν, είναι ηλίθιος".

Επικαλείται επίσης δύο πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, που επιβεβαιώνουν πως ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν ήθελε να πάει με αυτοκίνητο στο κοιμητήριο κοντά στο Παρίσι για να τους αποτίσει φόρο τιμής.

Η υπόθεση είχε ισχυρό αντίκτυπο στα ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος, η σύζυγός του Μελάνια, και πολλοί, νυν ή πρώην, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν την ακρίβεια των δηλώσεων αυτών. Ο Τραμπ χαρακτήρισε επίσης τον συντάκτη του άρθρου "σκουπίδι".

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταφερθεί δημόσια εναντίον της ιδιότητας του ήρωα του πολέμου του Βιετνάμ που αποδιδόταν στον θανόντα πρώην γερουσιαστή Τζον Μακέιν, άλλοτε πιλότο μαχητικού που είχε αιχμαλωτιστεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια της κράτησής του για πέντε χρόνια.

"Είναι ήρωας επειδή τον έπιασαν αιχμάλωτο. Εμένα μου αρέσουν εκείνοι που δεν τους έπιασαν αιχμάλωτους", είχε πει τότε, ως υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία.