Ντ. Τουσκ: Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία στην συμφωνία για το μεταναστευτικό

Ντ. Τουσκ: Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία στην συμφωνία για το μεταναστευτικό

Την άποψη ότι είναι «υπερβολικά νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία» εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής. Όπως είπε «αυτό στην πραγματικότητα ήταν το ευκολότερο μέρος του έργου μας, σε σύγκριση με τα όσα μας περιμένουν όταν αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε».

Για «ιδιαιτέρως δύσκολη» σύνοδο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην ίδια συνέντευξη, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος κυρίως για τη συμφωνία των «28» να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης της χρηματοδότησης στην Τουρκία για τους πρόσφυγες ύψους 3 δισ. «μετά από μακρές συζητήσεις» αλλά και τη συνδρομή 500 εκατ. στο Ταμείο για την Αφρική, καθώς και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Αναφερόμενος στις λεγόμενες «πλατφόρμες αποβίβασης» ο Ντ. Τουσκ διευκρίνισε ότι στόχος είναι να μεταφέρονται εκεί όσοι διασώζονται στις σχετικές επιχειρήσεις, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τους διακινητές και αποθαρρύνοντας τους μετανάστες να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι. «Ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν η Ιταλία, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες είναι να μειωθεί ή να σταματήσει εντελώς η παράτυπη μετανάστευση στα εξωτερικά σύνορα» δήλωσε ο Ντ. Τουσκ, επισημαίνοντας ότι οι αφιξείς έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2015, χάρη στην κοινή δράση στα εξωτερικά σύνορα και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Συμπληρώνοντας, ο Μπόικο Μπορίσοφ πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το περασμένο εξάμηνο, έκανε λόγο για «πολιτική» κρίση και όχι «μεταναστευτική», υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησής του στο εν λόγω θέμα. «Εάν είχαμε εφαρμόσει τις προτάσεις μας από το 2015, δε θα μιλούσαμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Μπ. Μπορίσοφ.

Εξάλλου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα για τη διεύρυνση και το άνοιγμα της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, χαιρετίζοντας της συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ