Ζ. Ζάεφ: Ενδυναμωνόμαστε με τη διεθνή αναγνώριση της «Μακεδονικής» μας ταυτότητας

Ζ. Ζάεφ: Ενδυναμωνόμαστε με τη διεθνή αναγνώριση της «Μακεδονικής» μας ταυτότητας

«Με την πλήρη και διεθνή αναγνώριση της Μακεδονικής μας εθνικής ταυτότητας είμαστε προστατευμένοι και ενδυναμωνόμαστε, μια και για πάντα, φέρνοντας τη χώρα μας στην οικογένεια των σταθερών και αναπτυσσόμενων χωρών».

Με αυτή τη δήλωση τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. 

«Η γενιά αυτή Μακεδόνων πολιτών αποφάσισε να λύσει τις προκλήσεις για την ίδια, τις γενιές του μέλλοντος και το ίδιο το μέλλον», είπε ακόμα ο κ. Ζάεφ. «Στις 17 Ιουνίου υπογράψαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη δεκαετιών, στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αρχών» συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι «θα αποφασίσουμε σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μας».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΕ αναγνώρισε τη «μεταστροφή» που πραγματοποιήθηκε στη χώρα του σε μόλις ένα χρόνο και συμφώνησε να δώσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

«Το αξίζαμε» υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνησή του. Τέλος, τόνισε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που κατά μέσο όρο κρατά επτά χρόνια και δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της.

Ντ. Τουσκ: Να επικυρωθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με πΓΔΜ και Αλβανία

«Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για τη χώρα σας και τα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων.

Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρθηκε στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να «καθορίσουν το μονοπάτι» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν σήμερα αυτήν την απόφαση.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ανέφερε ότι αποτελεί «παράδειγμα για την επίλυση διαφωνιών» και κάλεσε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφράσουν την ομόφωνη στήριξή τους στη συμφωνία.