ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Ντ. Πεσκόφ: «Χούλιγκαν» οι διαδηλωτές υπέρ του Ναβάλνι

Ντ. Πεσκόφ: «Χούλιγκαν» οι διαδηλωτές υπέρ του Ναβάλνι

Το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές υπέρ του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι “χούλιγκαν και προβοκάτορες” ενώ την ίδια στιγμή ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στη σύζυγο του Ναβάλνι για τη συμμετοχή της στις χθεσινές διαδηλώσεις.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας με δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι είναι αδύνατος ο διάλογος με τέτοιους ανθρώπους και ότι είναι απαράδεκτη η βία κατά των αξιωματούχων επιβολής της τάξης σε διαδηλώσεις που δεν έχουν λάβει έγκριση, μια ημέρα μετά τις πολυάριθμες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Μόσχα και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ρωσίας που πραγματοποιήθηκαν από υποστηρικτές του επικριτή του Κρεμλίνου, οι οποίοι ζητούν την απελευθέρωσή του.

"Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με χούλιγκαν και προβοκάτορες. Υπήρχαν αρκετοί χούλιγκαν, προβοκάτορες, οι οποίοι συμπεριφέρονταν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επιθετικά προς τους αξιωματούχους της επιβολής του νόμου, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο. Αυτός είναι ο λόγος που η αστυνομία προχωράει σε συγκεκριμένες ενέργειες και λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται στην κατάσταση αυτή με όλη του την ισχύ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανάφερε ότι η αστυνομία απαντά στις προκλήσεις με νόμιμο και ισχυρό τρόπο ενώ σημείωσε ότι όπου υπάρχει τραυματισμός διαδηλωτή, σε διαδήλωση που δεν έχει λάβει άδεια, θα πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα. Οι σκληρές ενέργειες της αστυνομίας, είπε, θα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με τους λόγους που έγιναν αυτές. Επίσης, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, κανένας δεν παρεμπόδισε το έργο των δημοσιογράφων κατά τις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι στις 23 και στις 31 Ιανουαρίου.

Επιπρόσθετα, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, το οποίο το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει ξένο πράκτορα και το οποίο έχει ιδρύσει ο Ναβάλνι, απέδειξε αυτή του τη διάσταση ζητώντας από την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ίδρυμα όντως κάλεσε τον νέο Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος 35 Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, ενώ σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του, θα υποβάλει το ίδιο αίτημα και στην ΕΕ και στη βρετανική κυβέρνηση.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ρωσικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα πρόστιμο ύψους 219,5 ευρώ στη Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγο του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι, για συμμετοχή στις χθεσινές διαδηλώσεις που δεν είχαν λάβει άδεια από τις αρχές.