Ντ. Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να διχάσει το λαό

Ντ. Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να διχάσει το λαό

Η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής, με την ένταση με τη γείτονα χώρα και προβλήματα πολύ μεγαλύτερα από το παρελθόν και για το λόγο αυτό χρειάζεται σοβαρή, νηφάλια, υπεύθυνη αντιμετώπιση, μα πάνω από όλα χρειάζεται πολύ καλό συντονισμό και έντονη διπλωματική δράση.

Αυτό δήλωσε στο Ρέθυμνο η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισκέφτηκε το νομό, επικοινώνησε με στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρέθηκε στην Αρχαία Ελεύθερνα και χωριά της ενδοχώρας και το βράδυ μίλησε στο Ωδείο της πόλης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν την Ελλάδα.

«Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να έχει πολλά προβλήματα, όπως άλλωστε όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει πολλά χρόνια, αλλά ένα πράγμα δεν μπορεί κανείς να της προσάψει. Ότι σε κρίσιμες εθνικές επιλογές, ότι σε κρίσιμες στιγμές δεν ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ποτέ δεν παρασύρθηκε από λαϊκισμούς, ποτέ δεν έκανε εύκολες υποσχέσεις, κράτησε πάντοτε το μέτρο της υπευθυνότητας, που είναι η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τη συνέχισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αυτή συνεχίζει κι ο σημερινός αρχηγός του κόμματος και δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε στον εαυτό μας φτηνή αντιπολιτευτική τακτική σε εθνικά θέματα. Όμως θα κάνουμε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση διότι, αντί να δημιουργήσει τις συνθήκες μιας εθνικής στρατηγικής, δυστυχώς κάνει ό,τι μπορεί για να διχάσει το λαό», είπε η κυρία Μπακογιάννη.

Στην ομιλία της, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ενότητας και στρατηγικής στην εξωτερική της πολιτική σε μία περίοδο που όπως ανέφερε, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη στιγμή κι έχει να αντιμετωπίσει δύσκολα θέματα τα χρόνια που έρχονται.

Η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε ότι «η εικόνα» της χώρας «τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αλλάξει - η Ελλάδα ήταν πρωταγωνίστρια χώρα στην περιοχή, χώρα εξαιρετικά δραστήρια στα θέματα της Μέσης Ανατολής, σε μία εποχή που ο Ερντογάν είχε επιλέξει την Ευρωπαϊκή πορεία, αλλά και η εθνική της οικονομία κυριαρχούσε στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Δέκα χρόνια, μετά η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστια και ουσιαστικά προβλήματα σε μια περιοχή που φλέγεται. Η Μέση Ανατολή είναι σε πόλεμο, η Συρία καταστράφηκε, εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν φύγει αναζητώντας καλύτερη μοίρα. Η Τουρκία άλλαξε τέσσερις φορές πολιτική κι είναι πλέον μία Τουρκία διαφορετική, που ήρθε σε ρήξη με την Ευρώπη, που πολλές φορές έρχεται σε ρήξη με τις ΗΠΑ, που σήμερα αναζητά συμμαχία με την Ρωσία, αλλά και με το Ιράκ, προσπαθώντας να κτίσει μία διαφορετική φυσιογνωμία, αυτή της μεγάλης περιφερειακής δύναμης. Από την άλλη, τα Βαλκάνια εξελίσσονται πάλι σε προβληματική περιοχή... Και μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι δεν έχει ενότητα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, κι όταν δεν υπάρχει αυτή η ενότητα τότε εκ των πραγμάτων η εξωτερική πολιτική αδυνατίζει. Άλλα λέει ο υπουργός Εξωτερικών, άλλα ο υπουργός Άμυνας. Οπότε ως τρίτος αντιμετωπίζεις τη χώρα αυτή ως χώρα που δεν έχει εχέγγυα σοβαρότητας. Από την άλλη πλευρά, λείπει από την κυβέρνηση παντελώς η μακροπρόθεσμη στρατηγική που πάνω της θα μπορέσουν να προσαρμοστούν τακτικές κινήσεις».

Αναλύοντας πτυχές των καταστάσεων έτσι όπως είναι διαμορφωμένες σήμερα οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο, τον νέο Ευρωμεσογειακό χώρο και τη στάση που θεωρεί πως πρέπει να τηρήσει η χώρα μας, η κυρία Μπακογιάννη επισήμανε τα λάθη της κυβέρνησης και την κατηγόρησε για επιπολαιότητα, φέρνοντας για παράδειγμα την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα -επίσκεψη που όπως είπε δεν ήταν σωστά οργανωμένη- το θέμα με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους στην περιοχή των Ιμίων αλλά και την κράτηση για τόσες ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης, των δύο ελλήνων αξιωματικών: «Απροετοίμαστη κυβέρνηση για τη διαχείριση των κρίσεων... Για να υπάρχει διαχείριση χρειάζεται ενιαία στρατηγική», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη κι επισήμανε παράλληλα πως η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί απέναντι στην Τουρκία σε επίπεδο διμερών επαφών και στρατηγικής με «καθαρές κουβέντες»: «Καθαρές κουβέντες σημαίνει ότι εδώ στεκόμαστε εμείς, αυτά είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα, αυτές είναι οι ελληνικές θέσεις, ελάτε εσείς να μας πείτε τι είναι αυτό που πιστεύετε πως πρέπει να συζητήσουμε και οι επαφές με την Τουρκία να προχωρήσουν σε ουσιαστικές συνομιλίες».

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι αδύναμη, αμήχανη και να παρακολουθεί τις εξελίξεις, υπογράμμισε η κυρία Μπακογιάννη. «Χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Το θέμα των Σκοπίων είναι ένα κλασικό παράδειγμα αποτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης... Η λογική που έχει η σημερινή κυβέρνηση, σας το λέω ειλικρινά, είναι λογική που δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Τα κόμματα έχουμε τη μεγάλη αδυναμία να τσακωνόμαστε για όλα. Δεν υπήρξε όμως καμία φάση στην πολιτική ζωή του τόπου από την μεταπολίτευση και μετά όπου να μην υπήρχε για τα εθνικά θέματα ανοιχτή γραμμή μεταξύ των κομμάτων».

Στην Ελλάδα, συμπλήρωσε, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε και να κάνουμε θαύματα: «Τα επιτύχαμε όταν είχαμε ομόνοια. Αυτό είναι το μήνυμα της αυριανής ημέρας, της 25ης Μαρτίου. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε, όταν ο λαός είναι ενωμένος. Την ώρα που ο πολιτικός δεν προσπαθεί να διχάσει αλλά να ενώσει».

Εξάλλου η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ερωτηθείσα για το σημερινό επίπεδο της Βουλής, ανέφερε: «Το επίπεδο της Βουλής είναι πάντοτε οι επιλογές της κοινωνίας. Στόχος μας είναι η επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, που προσδοκούμε να είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή, να προσθέσει αξιόλογα στελέχη. Μην κάνετε λάθος όμως... Η Βουλή διαθέτει εξαιρετικούς βουλευτές, που κάνουν σκληρή δουλειά, και συνήθως αδικούνται διότι η δουλειά τους δεν φαίνεται».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ