Ντ. Κοστέλο: Την Τρίτη το πράσινο φως για το Σχέδιο Ανάκαμψης - Τέλη Ιουλίου εκταμιεύονται 4,3 δισ.

Ντ. Κοστέλο: Την Τρίτη το πράσινο φως για το Σχέδιο Ανάκαμψης - Τέλη Ιουλίου εκταμιεύονται 4,3 δισ.

Στις 13 Ιουλίου αναμένεται να εγκριθεί το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική κυβέρνηση όπως εκτίμησε ο γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο. Ο ίδιος τόνισε πως η εκταμίευση της προκαταβολής των περίπου 4,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 13% του πακέτου, θα γίνει στο τέλος Ιουλίου.

Μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist, ο Ντ. Κοστέλο είπε ότι το ελληνικό σχέδιο αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, αποτελώντας έναν συνδυασμό από μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις το οποίο δεν μοιάζει με τα προγράμματα προσαρμογής, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προετοιμασία που έγινε. 

Όπως είπε, το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σαφώς εδραιωμένο πάνω σε μία καλά σχεδιασμένη στρατηγική.

Βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης, υπάρχει έγκριση Επιτροπής για 16 σχέδια με 2 ακόμα προσθήκες σήμερα μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, από τα 24 που έχουν κατατεθεί. Αναμένουμε ότι 12 από αυτά μεταξύ των οποίων και το ελληνικό θα εγκριθεί στις 13 Ιουλίου, ανέφερε ο Ντέκλαν Κοστέλο. Στη συνέχεια η Επιτροπή θα είναι σε θέση να καταβάλει το 13% των προκαταβολών, περίπου 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μέχρι τέλη Ιουλίου, είπε.

Αναφέρθηκε και στους κινδύνους και στις προκλήσεις που έχουν τεθεί αναφορικά με την υλοποίηση του Σχεδίου, που σχετίζονται με τα προβλήματα που παραδοσιακά έχουν οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα, λέγοντας όμως πως το πρώτο βήμα της καλύτερης οργάνωσης και προετοιμασίας έχει γίνει.