Νότια Κορέα: Οι αναφορές του Μπόλτον σχετικά με τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ είναι ανακριβείς

Νότια Κορέα: Οι αναφορές του Μπόλτον σχετικά με τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ είναι ανακριβείς

Οι αναφορές του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής κυβέρνησης Τζον Μπόλτον στο επικείμενο βιβλίο του σχετικά με τις συζητήσεις ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Βόρειας και Νότιας Κορέας είναι ανακριβείς και διαστρεβλωμένες, δήλωσε σήμερα η Νότια Κορέα.

Ο Μπόλτον, στο βιβλίο του, αναφέρει συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο των τριών συναντήσεων μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς και λεπτομέρειες για την αποτυχία της δεύτερης διάσκεψης στο Βιετνάμ.

Το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του Μπόλτον αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη, αλλά πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει αποσπάσματα.

Σύμφωνα με διάφορες αναφορές ο Μπόλτον γράφει ότι ο Μουν, ηγέτης της Νότιας Κορέας, που επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, είχε εξωπραγματικές προσδοκίες τόσο από τον Τραμπ όσο και από τον Κιμ, με το βλέμμα στραμμένο στη δική του ατζέντα «ενοποίησης».

«Δεν αντικατοπτρίζει ακριβή γεγονότα και διαστρεβλώνει σε μεγάλο βαθμό τα όσα έγιναν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Ούι-γιονγκ.

Ο Τσανγκ δεν αναφέρει λεπτομερώς τα συγκεκριμένα σημεία που η Νότια Κορέα θεωρεί ανακριβή, αλλά δήλωσε πως η έκδοση του βιβλίου δημιουργεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

«Η δημοσίευση, μονομερώς, συζητήσεων που έγιναν με δεδομένο την αμοιβαία εμπιστοσύνη παραβιάζει τις βασικές αρχές της διπλωματίας και θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις», ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τραμπ και ο Κιμ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι υπήρχε περιθώριο πίεσης προς τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση κάποιων κυρώσεων.

Ωστόσο στη δεύτερη συνάντησή τους στο Βιετνάμ στις αρχές του 2019 δημιουργήθηκε εμπλοκή όταν ο Τραμπ απέρριψε την πρόταση του Κιμ να σταματήσει τη λειτουργία του κεντρικού πυρηνικού εργοστασίου της Βόρειας Κορέας προκειμένου να αρθούν κάποιες κυρώσεις προς τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον, που χαρακτηρίζει τη στάση του Μουν απέναντι σε αυτή την εξέλιξη «σχιζοφρενική», ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας είχε πει ότι ο Τραμπ δικαίως απέρριψε την πρόταση του Κιμ και ταυτόχρονα ότι η προθυμία του Κιμ να παροπλίσει το πυρηνικό εργοστάσιο αποτελούσε ένα «πολύ σημαντικό πρώτο βήμα» προς μια «μη αναστρέψιμη» αποπυρηνικοποίηση.