Νότια Αφρική: Εξαπλώνεται η βία στη χώρα - Στους 32 οι νεκροί

Νότια Αφρική: Εξαπλώνεται η βία στη χώρα - Στους 32 οι νεκροί

Ταραχοποιοί λεηλάτησαν σήμερα καταστήματα και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας, καθώς οι βίαιες διαμαρτυρίες που προκάλεσε η φυλάκιση του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα επεκτάθηκαν στη Νότια Αφρική.

Αξιωματούχοι των νοτιοαφρικανικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν σήμερα πως η κυβέρνηση εργάζεται για να εξασφαλίσει ότι οι βίαιες διαματυρίες δεν θα επεκταθούν περισσότερο.

«Η δυστυχία ή οι προσωπικές συνθήκες δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να λεηλατεί, να βανδαλίζει και να κάνει ό,τι του αρέσει και να παραβιάζει το νόμο», τόνισε ο υπουργός Αστυνομίας Μπέκι Τσέλε σε συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε μαζί και με άλλους αξιωματούχους.

Ο νοτιοαφρικανός υπουργός Άμυνας Νοσιβίουε Μαπίσα-Νκακούλα δήλωσε πάντως από την πλευρά του πως η χώρα δεν βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο νοτιοαφρικανικός στρατός ετοιμάζεται ωστόσο να στείλει 2.500 στρατιώτες, καθώς η αστυνομία μοιάζει αδύναμη να εμποδίσει επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων στην επαρχία ΚουαΖούλου-Νατάλ, από την οποία κατάγεται ο Ζούμα, και στην επαρχία Γκαουτένγκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε σημαντικά σημεία, όπως αεροδρόμια και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει την κλίμακα των λεηλασιών σε εμπορικά κέντρα και ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών που θα χρειαστούν.

Ο απολογισμός των βιαιοτήτων στην ΚουαΖούλου-Νατάλ, στην οποία τα επεισόδια ξέσπασαν την περασμένη Παρασκευή, έφτασε τους 26 νεκρούς, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της εν λόγω επαρχίας Σιχλέ Ζικαλάλα.

Στον απολογισμό αυτόν προστίθενται οι έξι νεκροί στην περιφέρεια του Γιοχάνεσμπουργκ, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ από τον πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα.

Οι διαμαρτυρίες τροφοδοτούνται περαιτέρω από την απογοήτευση που επικρατεί στον πληθυσμό εξαιτίας της φτώχειας, της ανισότητας και του κοινωνικου αντίκτυπου των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αντιμετωπισθεί η Covid-19.

Σχεδόν 500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ καταστήματα, σταθμοί καυσίμων και κυβερνητικά κτίρια έχουν αναγκασθεί να κλείσουν.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι καιροσκοπικές πράξεις εγκληματικότητας, με ομάδες ανθρώπων να δημιουργούν χάος μόνο και μόνο για να συγκαλύψουν τις λεηλασίες και τις κλοπές», δήλωσε ο πρόεδρος Ραμαφόζα σε ομιλία του χθες, Δευτέρα, το βράδυ.

Ο 79χρονος Ζούμα καταδικάσθηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση 15 μηνών επειδή περιφρόνησε εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο στη διάρκεια των εννέα ετών που βρισκόταν στην εξουσία μέχρι το 2018.