Νότια Αφρική: Εμπρησμοί και λεηλασίες για τέταρτη μέρα

Νότια Αφρική: Εμπρησμοί και λεηλασίες για τέταρτη μέρα

Εκτεταμένες λεηλασίες και πυρκαγιές σημειώνονται σήμερα στη Νότια Αφρική, κατά την τέταρτη ημέρα των βιαιοτήτων που είχαν αρχικά ξεσπάσει με τη φυλάκιση του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, όμως φαίνεται ότι οφείλονται πλέον περισσότερο στην εγκληματικότητα και την οικονομική απελπισία.

Δρόμοι αποκλεισμένοι και εμπορικά κέντρα κατεστραμμένα από τα πλήθη: οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν απ' ευθείας εικόνες από επεισόδια στην επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ (ανατολική Νότια Αφρική), όπου ο Ζούμα φυλακίσθηκε την Πέμπτη και όπου οι πρώτες διαδηλώσεις οργής είχαν ήδη ξεσπάσει την επομένη, αλλά και στην οικονομική πρωτεύουσα Γιοχάνεσμπουργκ.

Στις εικόνες αυτές φαίνεται ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού πάνω από το εμπορικό κέντρο του Μπρουκσάιντ στην Πιτερμάρτισμπουργκ (ανατολική Νότια Αφρική) και άνθρωποι που λεηλατούν να τρέχουν προς την είσοδο του φλεγόμενου κτιρίου, ενώ άλλοι να βγαίνουν απ' αυτό με καρότσια φορτωμένα με προϊόντα.

Ένα σούπερ-μάρκετ στην Εσόβε, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τη Νκάντλα, όπου ο Ζούμα έχει μια μεγαλοπρεπή κατοικία η οποία ανακαινίσθηκε με έξοδα των φορολογουμένων στη διάρκεια της προεδρίας του (2009-2018), λεηλατήθηκε σήμερα το πρωί πριν φθάσει η αστυνομία, η οποία διέλυσε το πλήθος χρησιμοποιώντας σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ, όπως είχε ήδη κάνει χθες, Κυριακή, στις φτωχογειτονιές του Γιοχάνεσμπουργκ.

Φορτηγά πυρπολήθηκαν κατά μήκος μιας εθνικής οδού κοντά στο Ντέρμπαν, μεγάλο λιμάνι της νότιας περιοχής της Αφρικής, καθώς και πολυάριθμα οχήματα στις δύο περιφέρειες που επλήγησαν από τις ταραχές.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ οι λεηλασίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας. Τμήματα αυτοκινητοδρόμων παραμένουν αποκλεισμένα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την αστυνομία.

Δεκάδες ύποπτοι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία.

Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα επανέλαβε χθες, Κυριακή, το βράδυ μια έκκληση για ηρεμία, εκφράζοντας την ανησυχία του γι' αυτές τις βιαιότητες που είναι «σποραδικές, αλλά όλο και πιο βίαιες».

«Ορισμένοι αισθάνονται αναμφίβολα πληγωμένοι και θυμωμένοι, όμως τίποτε δεν δικαιολογεί τόσο καταστροφικές ενέργειες», οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την εύθραυστη οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο Ζούμα φυλακίσθηκε την Πέμπτη, αφού είχε καταδικασθεί στο τέλος Ιουνίου σε φυλάκιση 15 μηνών χωρίς αναστολή επειδή αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον μιας επιτροπής η οποία ερευνά για την κρατική διαφθορά στη διάρκεια της προεδρίας του. Αυτός ο βετεράνος μαχητής κατά του απαρτχάιντ παραμένει δημοφιλής, ιδιαίτερα στις περιοχές των Ζουλού από τις οποίες κατάγεται.

Το κορυφαίο νοτιοαφρικανικό δικαστήριο άρχισε σήμερα να εξετάζει προσφυγή του Ζούμα κατά της καταδίκης του σε φυλάκιση. Ο δικηγόρος του πρώην προέδρου ζήτησε από το δικαστήριο να ακυρώσει την ποινή φυλάκισης. Ωστόσο νομικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως οι πιθανότητες επιτυχίας του Ζούμα είναι μικρές.