Νοσοκομεία: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης με ενοποίηση κι επίταξη γιατρών

Νοσοκομεία: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης με ενοποίηση κι επίταξη γιατρών

Την ένταξη όλων των νοσοκομείων σε ένα ενιαίο Σύστημα Υγείας εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ξεδιπλώνοντας τις λεπτομέρειες της 3ης φάσης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, προκειμένου τα νοσοκομεία να μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος του αυξημένου αριθμού των εισαγωγών. Ταυτόχρονα απηύθυνε και «προσκλητήριο» στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να συνδράμουν στην Εθνική προσπάθεια λέγοντας πως αν εντός 48 ωρών δεν ανταποκριθούν 200 γιατροί (παθολόγοι και πνευμονολόγοι) θα τους επιτάξει. Μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί 48 γιατροί από τα στοιχεία του ΙΣΑ, με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη να ξεκαθαρίζει ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με την ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, δεν υπέχουν ατομική αστική ευθύνη. Συγκεκριμένα, οι ιατροί (ιδιώτες) που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με βάση σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ενεργούν στην περίπτωση αυτή ως όργανο του Δημοσίου και δεν υπέχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι του τρίτου (ασθενή ή συγγενών του).

Η νέα φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης αποτελεί μονόδρομο καθώς την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές ασθενών με covid αυξήθηκαν κατά 1000 σε σχέση με τα προηγούμενα στατιστικά στοιχεία και χθες οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ανέρχονταν συνολικά σε 4.646. Με τις κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική να είναι μόλις 24 και στην Θεσσαλονίκη 30 και τα νοσοκομεία «Αττικόν», το «Αγία Όλγα» και τον «Ευαγγελισμό» να καλούνται αυτό το βράδυ να αντεπεξέλθουν σε άλλη μια δύσκολη εφημερία, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική, στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες (1η ΥΠΕ και 2η ΥΠΕ), άλλες 550 κλίνες εκ των οποίων 100 είναι κλίνες Covid και 450 non Covid για τα υπόλοιπα περιστατικά που φυσικά δεν μπορούν να περιμένουν να περάσει η πανδημία. Τη μερίδα του λέοντος παραχωρεί το  Hellenic HealthCare Group με 300 κλίνες, και όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, το οποίο ενσωματώνεται στο ΕΣΥ εθελοντικά, καθώς η μισθοδοσία τους δεν επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ το κράτος» όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, Σέργιος Σταμπουλούς. Ο πρόεδρος του ΣΕΚ διευκρινίζει ότι αυτές οι κλίνες είναι επιπλέον της παραχώρησης του νοσοκομείου Λητώ, που ήδη λειτουργεί για covid περιστατικά από την προηγούμενη εβδομάδα και επισημαίνει πως οι γιατροί που έχουν δηλώσει συμμετοχή έχουν πάρει το "βάπτισμα του πυρός" κατά την διάρκεια του μαύρου Νοέμβρη στην Θεσσαλονίκη και συνεπώς πηγαίνουν ετοιμοπόλεμοι, με covid εμπειρία. Άλλες 100 non covid κλίνες δίνει το Ιασώ με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, ενώ  ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προσφέρει άλλες 50 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, ξεχωριστά από την προσφορά του Ιατρικού Περιστερίου που ήδη λειτουργεί από την προηγούμενη εβδομάδα σαν νοσοκομείο Covid.

Στο ΕΣΥ συνδράμουν κι άλλα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια με 100 κλίνες covid, εκ των οποίων τις 60 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προσφέρει ο Όμιλος Ευρωκλινικής Αθηνών τους και τις 40 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους προσφέρει αντίστοιχα ο Όμιλος Βιοϊατρικής. Επίσης παραχωρούνται άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ, με συνέπεια οι ΜΕΘ για non covid περιστατικά στην Αττική να ανέρχονται πλέον στις 140.

Επιπλέον, το Νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, δηλαδή, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναμικότητας 418 κλινών μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid, για την αντιμετώπιση των περιστατικών Covid, με το Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, το οποίο διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να μπαίνει στην εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Κλινικών είναι από την πρώτη στιγμή δίπλα στο υπουργείο, αφουγκράζεται τις ανάγκες και δίνει ότι μπορεί σε αναλογία των δυνατοτήτων του η κάθε κλινική, για να συνδράμει στον αγώνα» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Σέργιος Σταμπουλούς.

Στο στάδιο που βρισκόμαστε τα περισσότερα νοσοκομεία που καλύπτον και non covid περιστατικά λειτουργούν μόνο σαν Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) για τους ασθενείς που νοσούν από άλλες παθήσεις. Την εφημερία του Σισμανόγλειου (που έχει μετατραπεί σε all covid) την καλύπτει το Ντυνάν, ενώ τα θεραπευτήρια του ΣΕΚ έχουν αναλάβει να καλύψουν τις εφημερίες του Θριάσιου και του Ασκληπιείου Βούλας και να συμβάλλουν στο μερίδιο που τους αναλογεί στην εφημερία του ΕΕΣ, μαζί με το νοσοκομείο 251.

Μέχρι τώρα, τα non covid περιστατικά που χρειάζονταν ΜΕΘ διακομίζονταν από τις ΜΕΘ του ΕΣΥ στις ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων. Τώρα πλέον υπό τον γενικό συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ, όταν ένα περιστατικό χρήζει νοσηλεία σε ΜΕΘ, θα εντοπίζονται απευθείας οι κενές ΜΕΘ στις κλινικές του ιδιωτικού τομέα και θα μεταφέρονται απευθείας εκεί. Το σύστημα αυτό είναι αρκετά πολύπλοκο γιατί μια κλίνη που εμφανίζεται κενή στο διαχειριστικό κέντρο του ΕΚΑΒ μπορεί να μην είναι αληθινά κενή καθώς ενδέχεται να αναμένει ασθενή που θα βγει από χειρουργείο ή χειρουργημένο άτομο που βρίσκεται σε αίθουσα ανάνηψης. Επιπλέον, επειδή η αποφυγή της διασωλήνωσης αποτελεί σημείο κλειδί για την πορεία του ασθενούς με covid λοίμωξη, όπως εξηγεί από τον Ευαγγελισμό η επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας Βίκυ Κατσαούνου, και είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να υποστηριχθεί η αναπνευστική λειτουργία των νοσούντων με μη επεμβατικό αερισμό, το Υπουργείο Υγείας δια της ΙΦΕΤ Α.Ε. προμηθεύτηκε και παραδίδει το πρωί στο Ε.Σ.Υ., και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow therapy).

Απολογιστικά λοιπόν, οι κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική είναι σήμερα 381, από 229 πριν από ένα μήνα, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 67% και οι απλές κλίνες Covid στην Αττική είναι σήμερα 2.961, από 1.600 πριν από ένα μήνα, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 85%. Στο σύνολο τους, Covid και non Covid η Αττική έχει 650 ΜΕΘ. Ωστόσο, επειδή κανένα σύστημα υγείας στο κόσμο δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες, ούτε των πιο κραταιών χωρών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, από το νοσοκομείο Αττικόν θυμίζει ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να προτάξουμε την ατομική ευθύνη, ζητά από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να έρθουν στην πρώτη γραμμή της μάχης και συνιστά στους ασθενείς με covid που περνούν την λοίμωξη στο σπίτι να μην κάνουν κατάχρηση φαρμάκων που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Την ώρα που ο καθηγητής πνευμονολογίας μιλούσε για την ατομική ευθύνη, τρία συλλαλητήρια ήταν σε εξέλιξη στην πλατεία Συντάγματος…