8ος χρόνος, ημέρα 2392η
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς τομογράφους και ακτινολογικά

Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς τομογράφους και ακτινολογικά

Χωρίς τον βασικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό εφημερεύουν τα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας πως ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως «σήμερα εφημερεύει το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Δεν λειτουργεί το Αιμοδυναμικό εργαστήριο, το οποίο είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση καρδιολογικών συμβάντων, όπως πχ οξέων εμφραγμάτων. Έχει βλάβη ο στεφανιογράφος τον τελευταίο μήνα – και δεν αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι. Καρδιολογικά περιστατικά από Ασπρόπυργο – Κερατσίνι και άλλες περιοχές του Πειραιά της Δυτικής Αττικής διακομίζονται στη Νίκαια με το ΕΚΑΒ για εκτίμηση και πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια από εκεί διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία της Αττικής. Η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή τους». 

Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ενδεικτικά πως κατά τη χθεσινή εφημερία στο Ασκληπιείο Βούλας δεν λειτουργούσε ο αξονικός τομογράφος, «καθώς προχωρά η διαδικασία για την εγκατάσταση άλλου», ενώ στο νοσοκομείο Θριάσιο ο αξονικός τομογράφος ήταν επίσης εκτός λειτουργίας από την προηγούμενη εφημερία της Παρασκευής 21/6/2019. «Ωστόσο η βλάβη διορθώθηκε χθες το μεσημέρι κι ενώ η εφημερία είχε ξεκινήσει μερικές ώρες νωρίτερα», προστίθεται.

Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως «εκτός λειτουργίας βρισκόταν –κι ακόμη βρίσκεται- στο εφημερεύον νοσοκομείο Αττικόν προχθές, Δευτέρα 24/6, ο αξονικός τομογράφος και το Ακτινολογικό Μηχάνημα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)».

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, έκτακτα περιστατικά έκαναν τον κύκλο του Νοσοκομείου (400 μέτρα) για να γίνει αξονική ή ακτινογραφίες. Κι αυτό χωρίς επαρκή αριθμό τραυματιοφορέων και με μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν φτιάχνεται με λόγια. Χρειάζονται επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.