7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Northvolt: Εξασφάλισε 2,7 δισ. δολάρια στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης

Northvolt: Εξασφάλισε 2,7 δισ. δολάρια στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης
Shutterstock

Η Northvolt, εταιρεία κατασκευής μπαταριών ιόντων λιθίου με έδρα την Στοκχόλμη, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση 2,7 δισ. δολαρίων, στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης έχοντας ως στόχο να κατακτήσει το 25% της ευρωπαϊκής αγοράς παραγωγής μπαταριών.

«Οι πελάτες μας χρειάζονται μεγάλους όγκους μπαταριών υψηλής ποιότητας με χαμηλό αποτύπωμα CO2 και η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει μια πλήρη περιφερειακή αλυσίδα αξίας για να τις υποστηρίξει», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Northvolt και πρώην στέλεχος της Tesla, Πέτερ Καρλσον.

Σημειώνεται ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αποτελούν «κλειδί» για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα smartphones και η Northvolt έχει στόχο να γίνει ο κύριος ευρωπαϊκός αντίπαλος των ασιατικών παικτών CATL, Samsung και LG Chem, που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Πέρυσι, η εταιρεία είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 886 εκατ. ευρώ για να χτίσει το πρώτο Ευρωπαϊκό μέγα-εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών λιθίου, στη Σουηδία. Επικεφαλής του γύρου ήταν ο όμιλος Volkswagen και η Goldman Sachs, ενώ συμμετείχαν και οι BMW Group, AMF, Folksam Group και IMAS Foundation.

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και έκτοτε έχει προσελκύσει επενδύσεις από μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αγοράς, βρίσκεται στη διαδιασία ανέγερσης του πρώτου ευρωπαϊκού gigafactory μπαταριών λιθίου, με στόχο την παραγωγή μπαταριών 150 GWh στην Ευρώπη έως το 2030.

Σημειώνεται ότι το ένα κέντρο παραγωγής της εταιρειας, το Northvolt Ett σχεδιάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος και να φτάσει στην ετήσια παραγωγή μπαταριών 40GWh. Το δεύτερο κέντρο, Northvolt Zwei, στη Γερμανία, περνάει τώρα το στάδιο αδειοδότησης.

Το Northvolt Zwei θα ξεκινήσει το 2024 και θα παράγει αρχικά 16GWh, ωστόσο η εταιρεία θα προωθήσει στη συνέχεια τον στόχο της για τα 150GWh τα οποία σύμφωνα με την ίδια, θα είναι αρκετά για να ικανοποιήσει το 25% ολόκληρης της ευρωπαϊκής αγοράς.