Νορβηγία: Παρέμβαση της κυβέρνησης και λήξη απεργίας στις γεωτρήσεις

Νορβηγία: Παρέμβαση της κυβέρνησης και λήξη απεργίας στις γεωτρήσεις

Ο υπουργός Εργασίας της Νορβηγίας κάλεσε σε συνάντηση την Τρίτη τα στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και ένα σωματείο εργαζομένων. Τελικά, βγήκε «λευκός καπνός», καθώς ο εκπρόσωπος των συνδικάτων ανακοίνωσε πως έληξε η απεργία και οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στην εργασία τους.

«Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στη δουλειά το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο ηγέτης των συνδικάτων, Άουντουν Ίνγκβαρτσεν, σε συνέντευξή του.

Το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε ότι άσκησε το δικαίωμά του να παρέμβει.

«Όταν η σύγκρουση μπορεί να έχει τόσο τρομερές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη, δεν έχω άλλη επιλογή από το να παρέμβω στη σύγκρουση», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Mάρτε Μίος Πέρσεν.

Οι Νορβηγοί εργάτες υπεράκτιων πετρελαίου και φυσικού αερίου προχώρησαν σε απεργία, την πρώτη ημέρα προγραμματισμένης βιομηχανικής δράσης που θεωρητικά θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της χώρας κατά σχεδόν 60% και να επιδεινώσει τις ελλείψεις εφοδιασμού που συνδέονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της Ευρώπης μετά τη Ρωσία, έχουν υψηλή ζήτηση καθώς η χώρα θεωρείται αξιόπιστος και προβλέψιμος προμηθευτής, ειδικά με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 που θα κλείσει λόγω συντήρησης από τις 11 Ιουλίου για 10 ημέρες .

Η βρετανική τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου για την παράδοση της επόμενης ημέρας εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 16%, αν και η τιμή του αργού πετρελαίου μειώθηκε καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση υπερίσχυσαν τις ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της απεργίας στη Νορβηγία