Νορβηγία: Ο κορονοϊός εξαΰλωσε 21 δισ. δολάρια από το κρατικό επενδυτικό ταμείο

Νορβηγία: Ο κορονοϊός εξαΰλωσε 21 δισ. δολάρια από το κρατικό επενδυτικό ταμείο

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο διαθέτει στοιχεία συνολικής αξίας 1,15 τρις δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα απώλειες ύψους 21,27 δισ. στο πρώτο μισό του 2020, καθώς μειώθηκε η αξία των μετοχών και των στοιχείων ακίνητης περιουσίας λόγω της πανδημίας.

«Παρόλο που οι αγορές ανέκαμψαν καλά το β΄ τρίμηνο, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σημαντική αβεβαιότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Τροντ Γκράντε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου, και έχει μερίδιο σε περίπου 9.200 επιχειρήσεις παγκοσμίως, ήτοι κατέχει το 1,5% όλων των μετοχών. Επενδύει επίσης σε ομόλογα και ακίνητη περιουσία.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο παρουσίασε αρνητική απόδοση της τάξης του 3,4%. «Η συνολική απόδοση το ταμείου ήταν 11 μονάδες χαμηλότερα από τον δείκτη αναφοράς», σύμφωνα με την Norges Bank Investment Management.

Το ταμείο, που αποταμιεύει και επενδύει έσοδα από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει αξία τρεις φορές μεγαλύτερη από το ετήσιο ΑΕΠ της Νορβηγίας και οι αποδόσεις του είναι εξαιρετικής σημασίας για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Η συνολική του αξία αντιστοιχεί αυτή τη στιγμή σε περίπου 214.000 δολάρια για κάθε άτομο στη Νορβηγία.