Νομοσχέδιο σκούπα για τη φοροδιαφυγή – Ετήσια απώλεια ίση με δύο ΕΝΦΙΑ

Νομοσχέδιο σκούπα για τη φοροδιαφυγή – Ετήσια απώλεια ίση με δύο ΕΝΦΙΑ

Αύξηση προστίμων για όσους εμποδίζουν τους ελέγχους, ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών - εκροών σε όλη την αλυσίδα διανομής καυσίμων, GPS στα βυτιοφόρα και αυστηρά μέτρα για τους λαθρέμπορους καπνικών και αλκοολούχων ποτών θα προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο που κατατίθεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου στη Βουλή.

Το φορολογικό νομοσχέδιο –σκούπα στοχεύει ταυτόχρονα στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω της παροχής κινήτρων στους φορολογούμενους, ενώ θα συμπεριληφθούν διατάξεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια στην δικαιοσύνη.

Το σχέδιο νόμου θα δοθεί στο τέλος του μήνα σε δημόσια διαβούλευση και αμέσως μετά θα πάρει το δρόμο της βουλής προκειμένου να τεθούν σε άμεση ισχύ τα μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή που προκαλούν αιμορραγία δισεκατομμυρίων στον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα που χάνει το ελληνικό δημόσιο από τον ΦΠΑ ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ ετησίως ή διαφορετικά οι απώλειες ΦΠΑ είναι υψηλότερες από 2 ΕΝΦΙΑ.

Σε ότι αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων το ζητούμενο είναι να δουλέψει το σύστημα εισροών-εκροών. Σήμερα τα δεδομένα που μεταφέρονται ηλεκτρονικά από τα πρατήρια είναι σχεδόν άχρηστα. Δηλαδή, τα στοιχεία από τις εισροές και εκροές καυσίμων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη φορολογική διοίκηση εξαιτίας πολλών προβλημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τρόπος διασταύρωσης των στοιχείων της προμηθεύτριας εταιρείας που στέλνονται στην ΑΑΔΕ με αυτά των πρατηριούχων.  Επιπλέον, το σύστημα που εγκαταστάθηκε στα πρατήρια δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως, διότι έχει προβλήματα στο λογισμικό, στον εξοπλισμό, ενώ συγχρόνως δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στην ΑΑΔΕ και στη ΓΓΠΣ προκειμένου να ελέγχει τα στοιχεία που αποστέλλονται. Το σχέδιο νόμου θα επιλύει τα προβλήματα του παρελθόντος με στόχο να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια τόσο για  υγρά καύσιμα όσο και το υγραέριο, στα διυλιστήρια και στις εταιρείες εμπορίας.  Επίσης, θα προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες για την αξιοποίηση των πληροφοριών που θα προκύπτουν από το σύστημα και νέες προσλήψεις προσωπικού.

Με το σχέδιο νόμου θα κωδικοποιούνται διατάξεις για τη φοροδιαφυγή που δημιουργούσαν προβλήματα τον ελεγκτικό μηχανισμό ενώ αναμένεται να αυξηθούν τα πρόστιμα σε αρκετές κατηγορίες παραβάσεων.

Όπως προαναφέρθηκε το σχέδιο νόμου θα προβλέπει διατάξεις με στόχο να τονωθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Συγκεκριμένα, εξετάζεται οι  δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να εκπίπτουν από το φόρο σε ποσοστό 10%. Ταυτόχρονα εξετάζεται η επιστροφή κεφαλαίου για συγκεκριμένες δαπάνες που ανήκουν στους επικίνδυνους κλάδους φοροδιαφυγής σε ποσοστό 1έως 10%.   

Τέλος με διάταξη που θα προστεθεί στο νομοσχέδιο θα δοθεί λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τους συνταξιούχους που είχαν πάρει αναδρομικά για την περίοδο 2010-2013. Το υπουργείο Οικονομικών τους χρέωσε διπλό φόρο, ενώ τα είχαν δηλώσει χειρόγραφα στην εφορία (τα αναδρομικά). Προκειμένου να διαγραφεί ο δεύτερος φόρος θα πρέπει να κατατεθεί σχετική διάταξη στη Βουλή. Επίσης, θα προστεθεί μία ακόμη διάταξη που θα αμβλύνει τις επιβαρύνσεις για όσους έλαβαν τα ανωτέρω αναδρομικά. Προκειμένου να μην τα φορολογηθούν σε ένα έτος θα δοθεί η δυνατότητα να δηλωθούν κατ’ έτος ή θα προβλεφθεί  αυτοτελής φορολόγησης με έναν συντελεστή της τάξης του 20-25% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.