Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης

Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης

Σχέδιο νόμου, στόχος του οποίου είναι αφενός η περαιτέρω ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης, αφετέρου η προώθηση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες και σύμφωνα με τις διατάξεις διευρύνεται η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων και καθιερώνεται μέσω του gov.gr η ηλεκτρονική αίτηση και υποβολή εγγράφων για αποζημίωση ειδικών θεραπειών (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία). 

Σε ό,τι αφορά τις ειδικές θεραπείες ο πολίτης μέσω του gov.gr θα κάνει την αίτησή του και  θα υποβάλει ψηφιακά τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ακολούθως, ο ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνει την αίτηση, θα την ελέγχει, θα εκκαθαρίζεται και θα πιστώνονται στους δικαιούχους τα χρήματα.

Επιπλέον, βασικά σημεία της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

-Προώθηση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων

-Προσέλκυση επενδύσεων

-Απλούστευση και επιτάχυνση διοικητικών διαδικασιών για την χορήγηση ενισχύσεων

-Ενίσχυση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης

-Διευκόλυνση της διεπαφής του Δημοσίου με πολίτες και επιχειρήσεις

Με το σχέδιο νόμου δίνονται επιπλέον κίνητρα για την ενίσχυση του τομέα οπτικοακουστικών έργων, όπως η αύξηση του cash rebate από 35% σε 40% επί των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής, καθώς και η διεύρυνση των δικαιούχων ενίσχυσης. Επίσης, η διαδικασία ελέγχου για το cash rebate συντομεύεται χρονικά σε πολύ σημαντικό βαθμό.