8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Νόβακ (Ρώσος αντιπρόεδρος): Χωρίς τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, η αγορά θα καταρρεύσει

Νόβακ (Ρώσος αντιπρόεδρος): Χωρίς τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, η αγορά θα καταρρεύσει

Αν οι Δυτικοί αποφασίσουν να επιβάλουν εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, η αγορά θα καταρρεύσει και οι τιμές θα οδηγηθούν σε απρόβλεπτα επίπεδα, προειδοποίησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδιος για την Ενέργεια Αλεξάντερ Νόβακ.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι χωρίς τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αν επιβληθούν κυρώσεις, οι αγορές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα καταρρεύσουν. Η άνοδος των τιμών των ενεργειακών πόρων ενδέχεται να είναι απρόβλεπτη», δήλωσε ο Νόβακ ενώπιον της Δούμας.

«Στην ΕΕ, όπου υπάρχει (…) άνοδος τιμών και έλλειψη ενεργειακών πόρων, υπό την πίεση των ΗΠΑ αρνήθηκαν να θέσουν σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream 2 που έχει ήδη κατασκευαστεί, βλάπτοντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές», συνέχισε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι η αναστολή της αδειοδότησης του αγωγού αυτού ήταν «παράλογη».

«Οι τιμές των πετρελαϊκών προϊόντων, για παράδειγμα στη Γερμανία, αυξήθηκαν κατά έως 40%. Η τιμή του φυσικού αερίου κάποιες φορές έφτασε έως τα 4.000 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα. Και δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε ο Νόβακ.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι ο όγκος του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης ανέρχεται στο 26% των δυνατοτήτων τους έναντι περισσότερο από 30% την ίδια εποχή πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ