Nissan: Αγωγή για αποζημίωση 91 εκατ. δολαριών κατά του πρώην CEO Κ. Γκοσν

Nissan: Αγωγή για αποζημίωση 91 εκατ. δολαριών κατά του πρώην CEO Κ. Γκοσν

Η Nissan Motor Co. εντείνει τον δικαστικό της αγώνα κατά του αποπεμφθέντος προέδρου της, Κάρλος Γκόσν, ζητώντας αποζημίωση ύψους 10 δισ. Γιεν (91 εκατ. δολάρια) από τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της εταιρείας για ζημίες που προέκυψαν εξαιτίας της «κακής συμπεριφοράς του και των δόλιων πρακτικών του».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Nissan Motor Co. στόχος της αγωγής που κατέθεσε στο περιφερειακό δικαστήριο της Γιοκοχάμα είναι «η επανάκτηση ενός σημαντικού μέρους των οικονομικών ζημιών» που προέκυψαν από τους χειρισμούς και την συμπεριφορά του πρώην CEO της, ενώ παράλληλα επιφυλάχθηκε για περαιτέρω αύξηση του αιτούμενου ποσού αποζημίωσης, στην περίπτωση που ο ιαπωνικός όμιλος κατασκευής οχημάτων κληθεί να πληρώσει επιπλέον πρόστιμα, εξαιτίας των χειρισμών του Γκόσν.

Ο Γκόσν συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2018 κατηγορούμενος για οικονομικά αδικήματα και παρέμεινε κρατούμενος για μήνες, προτού βρεθεί ενώπιον της ιαπωνικής δικαιοσύνης, μέχρι να δραπετεύσει με δραματικό τρόπο στο Λίβανο στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.

Η Nissan και οι Ιάπωνες εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι το πρώην στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν δήλωνε το εισόδημά του, ενώ χρησιμοποιούσε χρήματα της εταιρείας επ' ωφελεία τρίτων προσώπων.

Σε περίπτωση που η Nissan διεκδικήσει με επιτυχία τις αιτούμενες αποζημιώσεις, αυτές θα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της καθαρής αξίας του Γκοσν. Η περιουσία του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους της αυτοκινητοβιομηχανίας, που είχε πρωτοστατήσει στην σύμπραξη της Nissan με την Renault, υπολογίζεται ότι ανέρχεται πλέον στα 70 εκατ. δολάρια, από τα περίπου 120 εκατ. δολάρια που αυτή κυμαινόταν ένα έτος πριν, όταν προσήχθη για πρώτη φορά ενώπιον της ιαπωνικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Ο 65χρονος Γκοσν από πλευράς του επίσης διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ από την Nissan για απωλεσθέν εισόδημα, ισχυριζόμενος ότι αδίκως απολύθηκε από το Δ.Σ. της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.