ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Νικόλας Χρηστάκης: Το 2024 ξεκινά η μετα-πανδημική περίοδος

Νικόλας Χρηστάκης: Το 2024 ξεκινά η μετα-πανδημική περίοδος

Η πανδημία του κορονοϊού θα έχει τρεις φάσεις και θα ολοκληρωθεί ως το 2024 εκτιμά ο καθηγητής Κοινωνικής και Φυσικής Επιστήμης στο Γέιλ, Νικόλας Χρηστάκης, τονίζοντας ότι απαιτείται αρκετός χρόνος για επανέλθουμε από το σοκ.

Σε βίντεο - γνώμης για το δίκτυο CNN, ο καθηγητής ανέλυσε τις τρεις φάσεις της πανδημίας, εκ των οποίων την πρώτη, βιώνουμε τώρα και θα διαρκέσει περίπου μέχρι το τέλος του 2021. 

Σε αυτή τη φάση, όπου ζούμε με μάσκες, αποστάσεις και κλειστές δραστηριότητες, είναι συνηθισμένο, σύμφωνα με τον Χρηστάκη, για τους ανθρώπους να στρέφονται στη θρησκεία, να μένουν περισσότερο στο σπίτι, να γίνονται περισσότερο εγκρατείς. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πάρει περίπου ένα χρόνο, μέχρι το τέλος του 2021, για να φτάσουμε το σημαντικό ορόσημο της ανοσίας της αγέλης, είτε με "φυσικό" τρόπο είτε μέσω των εμβολίων.

Η επόμενη περίοδος η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023 θα είναι η φάση της "ανάρρωσης" όχι από τον επιδημιολογικό αντίκτυπο του κορονοϊού αλλά από τον ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό. Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι πιθανό μια από τις μακροπρόθεσμες κληρονομιές της πανδημίας να είναι μια ανανεωμένη αναγνώριση και υποστήριξη των εγχειρημάτων της επιστήμης.

Η τρίτη περίοδος "μετά την πανδημία" θα αρχίσει περίπου το 2024. Όπως είχε τονίσει και στο παρελθόν, οι άνθρωποι αυτή την περίοδο θα είναι λιγότερο θρησκευόμενοι, θα αναζητούν ασταμάτητα "ευκαιρίες" σε κλαμπ, μπαρ, εστιατόρια, αθλητικές διοργανώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις και μουσικές παραστάσεις.

Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η περίοδος θα θυμίζει τη δεκαετία του 1920, μετά την πανδημία της ισπανικής γρίπης. Ο Χρηστάκης προβλέπει ότι ορισμένες συνήθειες όπως οι χειραψίες στις δυτικές κοινωνίες ή τα επαγγελματικά ταξίδια ίσως να μην επανέλθουν ποτέ.