Νικητές και ηττημένοι από τη μάχη της Άιοβα

Νικητές και ηττημένοι από τη μάχη της Άιοβα

Του Γιάννη Μαντζίκου

Η εσωκομματική διαδικασία στην Άιοβα μετατράπηκε σε φιάσκο για τους Δημοκρατικούς, καθώς επισκιάστηκε από τη μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων - σχεδόν κατά μία ημέρα, αφήνοντας παράλληλα σοβαρές αμφιβολίες για την ψηφοφορία, η οποία όμως έχει νικητές και ηττημένους.

Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα, ο Μπούτιτζετζ εξασφαλίζει το 26,9%, ο Σάντερς 25,1%, η Γουόρεν το 18,3% και ο Μπάιντεν το 15,5%. 

Στην κατηγορία των νικητών εντάσσεται ο Πιτ Μπουτιτζετζ, του δημάρχου της πόλης Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα, ο οποίος δήλωσε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Νιου Χάμσαϊρ ότι "αυτή η εκστρατεία άρχισε πριν από έναν χρόνο με τέσσερις υπάλληλους, με ένα άγνωστο όνομα, χωρίς χρήματα, αλλά με μια μεγάλη ιδέα".

Ο Μπέρνι Σάντερς, ο Γερουσιαστής του Βερμόντ, ο οποίος ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος, η επίδοση του αποτυπώθηκε στο γεγονός ότι προηγούνταν στις δωρεές στην εν λόγω πολιτεία. 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με ανάλυση του CNN, νικητής κατά κάποιο τρόπο είναι και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος επέλεξε να μην μετέχει στα προκριματικά πολιτειών όπως η Άιοβα και το Νιου Χάμσαϊρ, για να επικεντρωθεί στις μεγάλες πολιτείες με τους περισσότερους εκλέκτορες.

Στον αντίποδα, στην κατηγορία των ηττημένων είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο άλλοτε συγκάτοικος του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο οποίος ήρθε τέταρτος, κάτι που αποτελεί το πιο θεαματικό στοιχείο αυτής της πρώτης μάχης. Παράλληλα, όπως σημειώνει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, το τελευταίο διάστημα ο Μπάιντεν ξόδεψε περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά τηλεοπτικού χρόνου διαφημίσεων στην Αϊόβα, γεγονός που έχει δημιουργήσει μια μεγάλη τρύπα στα οικονομικά της καμπάνιας του. Μια κακή επίδοση στο Νιου Χάμσαϊρ θα μπορούσε να είναι δυνητικά καταστροφική για το μέλλον της υποψηφιότητας του. Ήδη οι δημοσκοπήσεις εκεί του δίνουν 8 μονάδες μειονέκτημα έναντι του Σάντερς (17,2%-25%).

Στην ίδια κατηγορία, αυτής των ηττημένων, εντάσσεται και η Γερουσιαστής Γουόρεν, η οποία είχε επενδύσει- πολιτικά- σε ένα καλό ξεκίνημα στην Άιοβα αλλά ήρθε τρίτη. 

Ο μεγαλύτερος ηττημένος όμως σύμφωνα με τους αναλυτές και το σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας Roll Call είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, οι ιθύνοντες του οποίου δεν μπορούσαν να περιμένουν χειρότερη εξέλιξη. Το φιάσκο της ψηφοφορίας ήρθε σε μια κακή στιγμή για τους Δημοκρατικούς, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ βγαίνει σχεδόν άθικτος από την διαδικασία παραπομπής και την δική του στη Γερουσία.