Nίκη Τατάρ - Ανοικτό το παιχνίδι ενόψει δεύτερου γύρου
Εκλογές στα Κατεχόμενα

Nίκη Τατάρ - Ανοικτό το παιχνίδι ενόψει δεύτερου γύρου

Οι Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί θα βρεθούν στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» για την ανάδειξη ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα. Δεδομένου ωστόσο ότι ο τρίτος Ερχιουρμάν έχει ποσοστό 1.68%% και οι θέσεις του για την επίλυση του Κυπριακού είναι κοντά σε εκείνες του Ακιντζί, ο τελευταίος έχει προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου.

Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι έλαβαν ποσοστό: 5.74% ο Κουντρέτ Οζέρσαϊ, 5.36% ο Ερχάν Αρίκλι και 4.20% ο Σερντάρ Ντενκτάς

Οι Τουφάν Ερχιουρμάν και Κουντρέτ Οζερσάι  υπόψιν που επίσης διεκδικούσαν να περάσουν στον β' γύρο, προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ αποδεχόμενοι την ήττα τους και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για το πως θα κινηθούν ενόψει της ψηφοφορίας της ερχόμενης Κυριακής. 

Σύμφωνα με την Yeni Düzen (11.10.20), o υποψήφιος Τουφάν Έρχουρμαν, που προέβη σε δήλωση, αφού άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο για το ποιοι θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψουμε ο λαός να διχαστεί μια τέτοια περίοδο».

Σημειώνοντας ότι η κεντρική επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος  (CTP) θα αξιολογήσει αύριο τα αποτελέσματα των λεγόμενων προεδρικών εκλογών, ο Έρχιουρμαν, όπως αναφέρει το sigmalive, δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι φανερόν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο. Ο Τουρκοκυπριακός λαός έδειξε την πολιτική του βούληση. Την σεβόμαστε. Το CTP γνωρίζει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι μια δύσκολη περίοδος. Υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν θα επιτρέψουμε να διχασθεί, να κομματιαστεί ο λαός. (…) Συγχαίρουμε τους νικητές της αποψινής αναμέτρησης». 

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τη Yeniduzen (11.10.20), ο ανεξάρτητος υποψήφιος στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα και λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Κουντρέτ Όζερσαϊ, σε δηλώσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών, δήλωσε ότι θα προβεί σε μια ανασκόπηση της πολιτικής του ζωής.  «Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το ποσοστό που έλαβα δεν ήταν το αναμενόμενο και για αυτό θα πρέπει να προβώ σε μια ανασκόπηση της πολιτικής μου ζωής», δήλωσε ο Όζερσαϊ, προσθέτοντας ότι θα προβεί σε μια πιο περιεκτική δήλωση τις επόμενες μέρες. 

Αξίζει να επισημανθεί πως νωρίτερα  στο 97,45% της καταμέτρησης ο κ. Τατάρ προηγούνταν με 32,44%, ενώ ακολουθούσε ο κ. Ακιντζί με 29,72%. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν καταλάμβανε την τρίτη θέση με 21,61%, ενώ ακολουθούσαν Οζερσάι, Αρικλί και Ντενκτάς με 5,75%, 5,42% και 4,24% αντίστοιχα.

Πρόκειται για την δέκατη κατά σειρά αναμέτρηση για την ανάδειξη του κατοχικού ηγέτη, με τον αριθμό των όσων θα ψηφίσουν να ανέρχεται στις 198.867, γεγονός που υποδηλοί αύξηση της τάξης των 22,000 ψηφοφόρων μέσα σε πέντε χρόνια.

 Πλέον στο 100% της καταμέτρησης ο Ερσίν Τατάρ είναι ο νικητής του α' γύρου των "εκλογών" με ποσοσστό 32.35 % με τον Μουσταφά Ακιντζί να ακολουθεί με ποσοστό 29. 84%.

Σημειωτέον ότι τις τελευταίες ημέρες ο Ερντογάν προέβη σε μια σειρά "χορηγίες" προς τον εκλεκτό του, με κυριότερη το άνοιγμα στα Βαρώσια που πόλωσε το κλίμα και ανέτρεψε τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς επίσης την επίσκεψη Τατάρ στην Άγκυρα, αλλά και την παροχή χρημάτων για να πληρώσει μισθούς.

Στα κατεχόμενα, τα στρατόπεδα διαμορφώνονται με βάση την λύση που υποστηρίζουν για την επίλυση του Κυπριακού, με τελευταίο επεισόδιο τις εξαγγελίες Ερντογάν - Τατάρ για το άνοιγμα στα Βαρώσια. Ο Ακιντζί είχε αντιδράσει στην ανακοίνωση τονίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση- ντροπή, επισημαίνοντας ότι για την Αμμόχωστο οι όποιες αποφάσεις δεν πρέπει να «έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» και υποδεικνύοντας ότι αυτοί που κάνουν βήματα στα Βαρώσια «οδηγούν τους Τουρκοκυπρίους σε μια δύσκολη κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον». Ο δε Κουντρέτ Οζερσάι είχε αποχωρήσει από την «κυβέρνηση», δηλώνοντας ότι ο Τατάρ ενήργησε χωρίς να ενημερώσει και ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνιστά καν άνοιγμα των Βαρωσίων, όπως ο ίδιος είχε προτείνει και σχεδιάσει. 

Οι Μουσταφά Ακιντζί και Τουφάν Ερχουρμάν σημειωτέον με στήριξη της κεντροαριστεράς υποστηρίζουν το ομοσπονδιακό μοντέλο βασισμένο στον διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου.

Οι Ερσίν Τατάρ και Τεχάν Αρικλί, από την κεντροδεξιά, υποστηρίζουν λύση δύο κρατών βασισμένων στην κυρίαρχη ισότητα ή τη λύση συνομοσπονδίας. 

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστηρίζει μοντέλο δύο κρατών, ενώ ο Σερντάρ Ντενκτάς πιστεύει ότι πρέπει να είναι στο τραπέζι όλες οι εναλλακτικές. Και φυσικά ο διαχωρισμός αυτός αφορά και το θέμα των Βαρωσίων: Οι Τατάρ, Αρικλί και Οζερσάι υποστηρίζουν ότι τα Βαρώσια δεν μπορεί να παραμένουν πλέον κλειστά. Ο Ντενκτάς υποστηρίζει το άνοιγμα των Βαρωσίων με τρόπο που θα διευκολύνει τη λύση και δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ οι Ακιντζί και ο Ερχουρμάν. 

Διαβάστε ακόμα: 

Νέο κατοχικό ηγέτη εκλέγουν 200.000 Τουρκοκύπριοι στην σκιά του ανοίγματος στα Βαρώσια