Νίκη με αυτοδυναμία για ΝΔ - Νέος πρόεδρος ο Δ. Παπαστεργίου

Νίκη με αυτοδυναμία για ΝΔ - Νέος πρόεδρος ο Δ. Παπαστεργίου

Την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) απέσπασε η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» κατά τις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, με την παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στην τρίτη θέση. 

Νέος πρόεδρος εξελέγη ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου. Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Παπαστεργίου, έκανε λόγο για «έναν σκληρό αλλά δίκαιο προεκλογικό αγώνα», τονίζοντας πως «η Αυτοδιοίκηση έδειξε ξεκάθαρα ότι θέλει να περάσει στην επόμενη ημέρα».

«Μια ημέρα», όπως είπε, «κατά την οποία θα κυριαρχεί η ενασχόληση με τα προβλήματα υποστελέχωσης των δήμων, αλλά και με τα προβλήματα που προέκυψαν από τον εκλογικό νόμο. Μία ημέρα, κατά την οποία θα θέσουμε σε νέα βάση, τη θέση της Αυτοδιοίκησης ως προς την αποκέντρωση του κράτους με περισσότερες και πιο άμεσες υπηρεσίες για τον πολίτη. Μια ημέρα, κατά την οποία, εκτός από την αυτονόητη εμπλοκή μας με την καθημερινότητα, θα ασχοληθούμε και με μεγαλύτερης βαρύτητας ζητήματα όπως η άμεση πρόσβαση σε αναπτυξιακά προγράμματα για τους Δήμους».

Ο κ. Παπαστεργίου έλαβε 202 ψήφους, έναντι 160 του κ. Κυρίζογλου, οι οποίοι ήταν από κοινού υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Σημειώνεται πως βάσει της συμφωνίας που είχε προηγηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ και με τη σύμφωνη γνώμη των δύο γαλάζιων δημάρχων, επικεφαλής της ΚΕΔΕ θα οριζόταν αυτός που θα λάμβανε τις περισσότερες ψήφους.

Έτσι, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν, ο κ. Παπαστεργίου θα προταθεί από την πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» στη συνεδρίαση του Σώματος για την προεδρία της Ένωσης.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα για κάθε παράταξη:

  • «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» 325 ψήφοι και 19 έδρες,
  • «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» 91 ψήφοι και 6 έδρες,
  • «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» 45 ψήφοι και 3 έδρες,
  • «Νέα Αυτοδιοίκηση» 33 ψήφοι και 2 έδρες
  • δεν εξέλεξαν εκπρόσωπο στο ΔΣ η «Λαϊκή Συσπείρωση» που έλαβε 10 ψήφους και η παράταξη «Συντονισμός Αιρετών» που πήρε 6 ψήφους.
  • Στο 31μελές ΔΣ της ΚΕΔΕ συμμετέχει χωρίς εκλογή και ο εκάστοτε δήμαρχος Αθηναίων.

Συνολικά ψήφισαν 511 σε σύνολο εγγεγραμμένων 528 και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 510. Ο απελθών πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, χαρακτήρισε «μεγάλη νίκη της Αυτοδιοίκησης» την επικράτηση της αυτοδιοικητικής παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι».