Νικαράγουα: Ο πρόεδρος Ορτέγκα αναγνώρισε τους 195 νεκρούς των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Νικαράγουα: Ο πρόεδρος Ορτέγκα αναγνώρισε τους 195 νεκρούς των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα παραδέχθηκε ότι 195 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του κύματος πολιτικής βίας στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, που ξέσπασε πριν από τρεις μήνες, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας μέχρι τώρα αναγνώριζε λιγότερους από 60 θανάτους στις ταραχές, που αποδίδει σε «τρομοκράτες» οι οποίοι κατ'' αυτήν συνωμοτούν «για την ανατροπή της».

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν δώσει στη δημοσιότητα πολύ υψηλότερους απολογισμούς, που κυμαίνονται από 295 έως και 485 νεκρούς.

Σε αποσπάσματα μιας συνέντευξης που του παραχώρησε και πρόβαλε το CNN πριν από τη μετάδοση ολόκληρης της συνέντευξης, ο Ορτέγα κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι δίνουν ψευδή στοιχεία στη δημοσιότητα διότι βασίζονται σε μια τελείως μονομερή προσέγγιση.

«Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πολιτικοποιημένες, ασκούν πολιτική εναντίον της κυβέρνησης, πιέζουν τον κόσμο να κάνει διαμαρτυρίες, εφευρίσκουν οτιδήποτε», υποστήριξε ο Ορτέγα.

Ερωτηθείς για τους απολογισμούς που δίνουν, ο πρόεδρος της Νικαράγουας αποκρίθηκε πως «τα στοιχεία που έχουμε εμείς δείχνουν ότι υπάρχουν 195 νεκροί, κι αυτός ο αριθμός είναι κάθε άλλο παρά μικρός».

Ο Ορτέγα απέρριψε εξάλλου το ενδεχόμενο να διοργανωθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες εάν θέλουν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και σημείωσε πως προσπαθεί να «δημιουργήσει συνθήκες για να ενισχυθεί» ο διάλογος στον οποίο διαμεσολαβεί η ρωμαιοκαθολική ιεραρχία της Νικαράγουας, που έχει ανασταλεί εν μέσω της συνεχιζόμενης βίας.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (Αντόνιο Γκουτέρες), με διάφορους άλλους διεθνείς οργανισμούς και με τον καρδινάλιο (της Νικαράγουας, Λεοπόλδο) Μπρένες», ανέφερε ο Ορτέγα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN en Espanol.

Η κρίση στη χώρα της κεντρικής Αμερικής εκδηλώθηκε τη 18η Απριλίου, όταν άρχισαν μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της προταθείσας μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, αλλά αφού οι διαδηλώσεις είχαν πάρει ήδη χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του Ορτέγα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος τριών κορυφαίων νικαραγουανών αξιωματούχων και διεμήνυσε πως αυτό είναι «η αρχή, όχι το τέλος» των μέτρων που λαμβάνει. «Οι ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές είναι ο μόνος δρόμος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Νικαράγουα», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στην οποία παράλληλα εκφράστηκε η υποστήριξη της αμερικανικής προεδρίας στη «διαδικασία Εθνικού Διαλόγου υπό την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας» για την επίλυση της κρίσης.

Στο μεταξύ, δημοσιογράφοι διαδήλωσαν στη Μανάγκουα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις και τις απειλές που υφίστανται.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε μετά την τετράωρη ομηρεία του Ρομπέρτο Κογιάδο, δημοσιογράφου τον οποίο απήγαγαν φερόμενοι ως παραστρατιωτικοί ενώ κάλυπτε διαδήλωση στη Γρανάδα την Κυριακή. Ο πατέρας του δημοσιογράφου δήλωσε πως αφέθηκε ελεύθερος αφού οι απαγωγείς του τον ξυλοκόπησαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ