Νιγηρία: Τουλάχιστον 30 νεκροί σε εφόδους κακοποιών εναντίον χωριών στη Ζαμφαρά

Νιγηρία: Τουλάχιστον 30 νεκροί σε εφόδους κακοποιών εναντίον χωριών στη Ζαμφαρά

Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 30 πολίτες στη Ζαμφαρά της Νιγηρίας, εξαπολύοντας εφόδους εναντίον οκτώ χωριών αυτής της πολιτείας, που μαστίζεται από κρίση ασφαλείας επί δύο και πλέον χρόνια, ανέφεραν κάτοικοι και πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας χθες Παρασκευή.

Yπενθυμίζεται ότι στη βορειοδυτική Νιγηρία καταγράφονται φονικές επιθέσεις και έχουν αυξηθεί απότομα οι απαγωγές, ενίοτε μαζικές, και τα βίαια εγκλήματα από τα τέλη του 2020. Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να επιβάλει τον νόμο και την τάξη, εν μέσω μαρασμού της οικονομίας.

Τρεις κάτοικοι ανέφεραν ότι οι επιθέσεις σε οκτώ χωριά άρχισαν το μεσημέρι της Τρίτης από κάπου 300 κακοποιούς που κινούνταν με μοτοσικλέτες κι άνοιγαν πυρ αδιακρίτως.

Ο Αμπουμπακάρ Μπέλο, κάτοικος που απέδρασε για να σωθεί από μια επίθεση, δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ότι τοπική ομάδα παραστρατιωτικών βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση καθώς οι κακοποιοί, που υπερτερούσαν σε αριθμό, έβαλαν φωτιά σε σπίτια και καταστήματα.

Άλλος κάτοικος, ο Ομάρου Μακέρι, είπε πως έχασε τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους σε μια από τις επιθέσεις, ενώ το σπίτι του πυρπολήθηκε. «Τα χωριά Κούρφα και Ραφίν-Γκέρο (...) πολιορκούνται εδώ και δύο ημέρες (...) δεν υπάρχουν δυνάμεις ασφαλείας πουθενά», είπε ο κ. Μακέρι.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην πολιτεία Ζαμφαρά, που συγκαταλέγεται σε αυτές που πλήττονται περισσότερο από τις απαγωγές, έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, κάτι που επιβλήθηκε από τις αρχές για να δυσκολέψουν οι επικοινωνίες μεταξύ των κακοποιών και να διευκολυνθεί το έργο των ένοπλων δυνάμεων.

Εντούτοις, αυτό σημαίνει επίσης ότι ελάχιστοι γνωρίζουν στην πραγματικότητα τι συμβαίνει στη Ζαμφαρά, καθώς οι αρχές δεν ενημερώνουν.

Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πολιτείας Ζαμφαρά δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ένοπλοι αναχαιτίστηκαν από τον στρατό, απέφυγε ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της πολιτείας, τον Μοχάμεντ Σέχου, για να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.