Νίγηρας: 11 στρατιώτες νεκροί και 9 αγνοούμενοι σε επίθεση τζιχαντιστών

Νίγηρας: 11 στρατιώτες νεκροί και 9 αγνοούμενοι σε επίθεση τζιχαντιστών

Έντεκα στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα φέρονται ως «αγνοούμενοι» σε μια επίθεση τζιχαντιστών εναντίον μιας θέσης του στρατού στο Ντανιέ, στο δυτικό Νίγηρα, σε μια περιοχή που έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα την περασμένη εβδομάδα 69 άμαχοι, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η επίθεση από «μια φάλαγγα βαριά οπλισμένων τρομοκρατών που επέβαιναν σε πολλά οχήματα και δεκάδες μοτοσικλέτες» σκότωσε έντεκα στρατιώτες και τραυμάτισε έναν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

«Μετά από σκληρές μάχες, η εχθρική φάλαγγα αναγκάστηκε σε υποχώρηση παίρνοντας μαζί της τους νεκρούς και τους τραυματίες της», υπογράμμισε η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι «αεροπορικές και χερσαίες ενισχύσεις που εστάλησαν συνεχίζουν να σαρώνουν την περιοχή».

Οι στρατιώτες, που αποτέλεσαν στόχο, είχαν αναπτυχθεί για να θωρακίσουν την ασφάλεια χιλιάδων χωρικών που είχαν επιστρέψει στις κοινότητές τους μετά τη σφαγή δεκάδων αμάχων από φερόμενους ως τζιχαντιστές.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας κήρυξε από χθες διήμερο εθνικό πένθος 48 ωρών μετά τη σφαγή 69 χωρικών, μελών πολιτοφυλακών αυτοάμυνας σε μια επίθεση στην Τιλαμπέρι, την περιοχή των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν την περιοχή από την αρχή της χρονιάς, οι φερόμενοι ως τζιχαντιστές έχουν κλιμακώσει τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Σύμφωνα με έναν πρώην δήμαρχο της περιοχής, χωρικοί είχαν πρόσφατα σχηματίσει επιτροπές αυτοάμυνας για να προστατεύουν τους αγρότες που είναι συχνός στόχος ενόπλων.

Στην περιοχή Ταχούα, κοντά στο Τιλαμπέρι, 141 άνθρωποι σφαγιάστηκαν τον Μάρτιο από ύποπτους τζιχαντιστές, σε πολλά μικρά χωριά και καταυλισμούς.

Υπογραμμίζεται ότι αυτή η τεράστια και ασταθής περιοχή των 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων βρίσκεται στην περιοχή των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, τα τελευταία χρόνια θέατρο αιματηρών επιθέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην περιοχή τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ εκτίμησε ότι «ο εχθρός παρεισφρέει ανάμεσα σε άοπλο αθώο άμαχο πληθυσμού» και «εμπλέκεται σε εκτεταμμένες σφαγές».