Nicola Sturgeon: Χρειάζεται επειγόντως μια νέα πρόταση για το Brexit

Nicola Sturgeon: Χρειάζεται επειγόντως μια νέα πρόταση για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας Nicola Sturgeon δήλωσε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May ότι χρειάζεται επειγόντως ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να προστατευθεί η οικονομία και να έρθουν πιο κοντά οι πολίτες.

Σε επιστολή της με ημερομηνία 13 Ιουνίου, η Sturgeon κάλεσε τη May να διατηρήσει τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ για να «προσφέρει σαφήνεια, αντί της σημερινής σύγχυσης, και να δώσει μια συνεκτική βάση για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ».

Δήλωσε επίσης ότι η διαπραγματευτική ομάδα για το Brexit θα πρέπει να περιλαμβάνει αντιπροσώπους από τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις της Βρετανίας.

Η Sturgeon είναι μια από τους πολλούς πολιτικούς που θέλουν η May να αλλάξει γνώμη για το Brexit αφού το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

«Είναι πλέον σαφές ότι χρειάζεται επειγόντως μια νέα πρόταση για να προστατεύσει την οικονομία και να φέρει κοντά τους ανθρώπους», δήλωσε η Sturgeon στην επιστολή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Σκοτίας.

«Η ίδια η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες ότι ο χρόνος περνά και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμα ορίσει μια διαπραγματευτική ομάδα με μια σταθερή εντολή, τόσο κοντά στην έναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε. Οι συνομιλίες για το Brexit είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Η Sturgeon ζήτησε επίσης να συσταθεί μια διακομματική συμβουλευτική ομάδα και η βρετανική κυβέρνηση να «συλλογιστεί τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών για τη σημασία του να βρεθεί μια έκβαση του Brexit που να πληροί τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες όλων των λαών και των εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Δεν θα είναι δυνατόν για το Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσει αποτελεσματικά την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Brexit χωρίς τη συνεργασία των αποκεντρωμένων κυβερνήσεων. Είναι άρα απαραίτητο να συμμετέχουμε στη διαπραγματευτική διαδικασία», ανέφερε στην επιστολή της η Sturgeon.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ