Κρις Πάτεν: «Νευρικός» ο Σι Τζινπίνγκ ρισκάρει νέο Ψυχρό Πόλεμο για το Κομμουνιστικό Κόμμα

«Νευρικός» ο Σι Τζινπίνγκ ρισκάρει νέο Ψυχρό Πόλεμο για το Κομμουνιστικό Κόμμα

Την άποψη ότι ο κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι σε δύσκολη θέση και προσπαθεί να διασώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα ρισκάροντας έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με επίκεντρο το Χόνγκ Κονγκ, εξέφρασε ο τελευταίος βρετανός κυβερνήτης της περιοχής, Κρις Πάτεν.

"Το μέλλον του Χονγκ Κονγκ κινδυνεύει τόσο οικονομικά όσο και σαν ελεύθερη κοινωνία", εκτίμησε σε συνέντευξή του στους Times ο ο Πάτεν, ο οποίος διετέλεσε κυβερνήτης της περιοχής την περίοδο 1990-1992.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι "οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ προδόθηκαν από την Κίνα" και ότι η Βρετανία έχει "ηθικό, οικονομικό και νομικό καθήκον" να υπερασπισθεί το Χονγκ Κονγκ.

Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στο BBC o Πάτεν είχε δηλώσει πως "το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε είναι να πούμε στην Κίνα ότι κάνει κάτι απαράδεκτο. Δεν ξέρω πια αν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Κίνα σε οτιδήποτε λέει. Παράλληλα όμως πρέπει να κινήσουμε το θέμα διεθνώς καθότι κινδυνεύει το status quo του Χονγκ Κονγκ ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου".

Σημειώνεται ότι με φόντο την επιβολή νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ από την Κίνα, μια κίνηση που έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στις σχέσεις του Πεκίνου με τη Δύση, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει να παραχωρήσει διευρυμένα δικαιώματα παραμονής σε 300.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ που κατέχουν διαβατήρια "ειδικού σκοπού".