Νέους δασμούς ύψους $3,1 δισ. εξετάζουν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα

Νέους δασμούς ύψους $3,1 δισ. εξετάζουν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα

Νέους δασμούς σε προϊόντα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξετάζουν οι ΗΠΑ, προσθέτοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην επιθετική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελιές, μπύρες, τζιν και φορτηγά είναι μερικά από τα προϊόντα στα οποία οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν νέους δασμούς, ενώ αυξάνουν τους δασμούς σε προϊόντα όπως αεροσκάφη, τυριά και γιαούρτια, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης που τελειώνει στις 26 Ιουλίου.

Εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν το σχέδιό τους για αυτούς τους δασμούς θα μπορούσαν να «χτυπήσουν» ευρωπαϊκές εταιρείας πολυτελείας όπως οι Givenchy και Hermes - που παράγουν δερμάτινα είδη - και οι Remy Cointreau και Pernod Ricard, οι οποίες παράγουν κονιάκ και σαμπάνια.

Επίσης, η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη σε συγκεκριμένη περίπτωση καθώς παράγει μια μεγάλη γκάμα από αυτά τα προϊόντα.

Η κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ συνδέεται με τον 15ετή «πόλεμο» Ουάσινγκτον - Ευρώπης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων στον κλάδο κατασκευής αεροσκαφών.