Νέος πονοκέφαλος για τον Τραμπ: το Tea Party

Νέος πονοκέφαλος για τον Τραμπ: το Tea Party

Το μέγεθος του επόμενου πακέτου στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ για τις συνέπειες του κορονοϊού φέρνει στην επιφάνεια τις διαιρέσεις εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος οι οποίες πριν μια δεκαετία έφεραν στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής το κίνημα του "Κόμματος Τσαγιού".

Σημειώνεται ότι το 2010, στη μέση της πρώτης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, το Δημοκρατικό κόμμα έχασε τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέσα από την "έντονη επιθετικότητα" που ανέπτυξε σε βάρος του το συντηρητικό Κόμμα του Τσαγιού (Tea Party), κυρίως για την αναμόρφωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης (Obamacare).

Τα σύγχρονα "πάρτι τσαγιού" αποτελούν μια χαλαρά διασυνδεδεμένη ομάδα από αυτόνομα κινήματα που κινούνται κυρίως στο χώρο της δεξιάς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και υποστηρίζουν ότι εμπνέονται από τα ιδανικά του αυθεντικού "πάρτι τσαγιού" που έγινε στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης πριν από 237 χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα από τα εν λόγω κινήματα τάσσονται υπέρ της μείωσης των εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της μείωσης της φορολογίας και των ελλειμμάτων, αλλά και κατά της συμμετοχής του κράτους σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. 

Με φόντο την πρόθεση των Δημοκρατικών να φέρουν προς ψήφιση ένα νέο πακέτο στήριξης μετά την αρχική έγκριση της πρότασης των 3 τρις δολαρίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Μιτς Μακονελ βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Ο προερχόμενος από το Κεντάκι, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία βλέπει τον συνάδελφο του από την ίδια πολιτεία, Ραντ Πολ να είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου στήριξης. Την ίδια άποψη έχουν Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές όπως ο Μάικ Λι από την Γιούτα και ο Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν.

Προ ημερών, ο Μακονελ συνάντησε τον Υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μαρκ Μεντοουζ για να συζητήσουν το επόμενο πακέτο στήριξης. Οι δύο πλευρές ήρθαν 

σε καταρχήν συμφωνία να διατηρήσουν το μέγεθος του πακέτου στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ωστόσο βλέπουν έντονη αντίδραση τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της "συμφωνίας", ο Τεντ Κρούζ έγραφε στο Twitter "Αποκλείεται", δημιουργώντας έναν νέο πονοκέφαλο για τον Λευκό Οίκο.

Έτσι λοιπόν ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως έχει να αντιμετωπίσει έναν σκόπελο τον οποίο δεν φαντάζοταν. Σημειώνεται ότι το 2016, η Σάρα Πειλιν πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος το 2008 με τους Ρεπουμπλικάνους και θεωρούμενη εκπρόσωπος του "κόμματος του τσαγιού" είχε στηρίξει ενεργά τον σημερινό πρόεδρο, ο οποίος ουδέποτε είχε λάβει σαφή θέση για την δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ. 

Αυτή τη στιγμή λοιπόν ο Τραμπ βρίσκεται σε "συμπληγάδες" από τη μια βλέπει τον Μπάιντεν μπροστά στις δημοσκοπήσεις, τον κορονοϊό να καλπάζει και τις οικονομικές συνέπειες της καραντίνας να έχουν πλήξει τα περισσότερα νοικοκυριά και από την άλλη βλέπει Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές να υψώνουν "τείχος" στα σχέδια του.