NEOM: Η πίτα των 500 δισ., το Ελντοράντο των διεθνών ομίλων και ένας μεγάλος ανταγωνιστής για την Ελλάδα

NEOM: Η πίτα των 500 δισ., το Ελντοράντο των διεθνών ομίλων και ένας μεγάλος ανταγωνιστής για την Ελλάδα

«Σε όλη την ιστορία, οι πόλεις χτίστηκαν για να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, οι πόλεις έδωσαν προτεραιότητα στους δρόμους, στ’αυτοκίνητα και στα εργοστάσια έναντι των ανθρώπων. Στις σημερινές πιο προηγμένες πόλεις στον κόσμο, οι άνθρωποι περνούν χρόνια της ζωής τους στις μετακινήσεις. Μέχρι το 2050, η διάρκεια των μετακινήσεων θα διπλασιαστεί, ενώ ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν λόγω της αύξησης των εκπομπών CO2 και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας... Το 90% των ανθρώπων αναπνέουν μολυσμένο αέρα... Γιατί πρέπει να θυσιάσουμε τη φύση για χάρη της ανάπτυξης; Γιατί θα πρέπει να πεθαίνουν επτά εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο λόγω ρύπανσης; Γιατί πρέπει να χάνουμε ένα εκατομμύριο άτομα κάθε χρόνο λόγω τροχαίων ατυχημάτων; Και γιατί πρέπει να δεχτούμε τη σπατάλη ετών της ζωής μας σε μετακινήσεις;»

Με αυτά τα λόγια, σε μια σπάνια τηλεοπτική του εμφάνιση, παρουσίασε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας πριν λίγες ημέρες τα σχέδια για την κατασκευή της πρώτης πόλης όχι απλά μηδενικού άνθρακα, αλλά και μιας νέας αντίληψης οικιστικής ανάπτυξης με την ονομασία «Τhe Line».

Η πόλη θα ανήκει στο ευρύτερο project NEOM, που παρουσιάστηκε πριν τρία χρόνια ως ο πυλώνας του « Vision 2030». Πρόκειται για το μεγάλο κατασκευαστικό έργο στην εμβληματική επιχειρηματική ζώνη ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύει στη διαφοροποίηση της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να σταματήσει να εξαρτάται από τα έσοδα του πετρελαίου.

Ουσιαστικά μιλάμε για μια ζώνη ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας και έρευνας 26.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ερυθρά Θάλασσα που θα περιλαμβάνει πόλεις-πρότυπα, λιμάνια, βιομηχανικές περιοχές και περιοχές εφοδιαστικής, πολλές από τις οποίες είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν το 2025.

Η πόλη «The Line», θα αποτελεί μια πόλη- πρότυπο της ΝΕΟΜ. Έχει σχεδιαστεί για να επαναπροσδιορίσει την έννοια της αστικής ανάπτυξης, θέτοντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο, με δυνατότητες μετακίνησης υψηλής ταχύτητας και αυτόνομης κινητικότητας με σκοπό να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος μετακινήσεων. Η μεγαλύτερη απόσταση δεν θα απαιτεί πάνω από 20 λεπτά και η εξοικονόμηση του χρόνου από τις μετακινήσεις θα διευκολύνει τους κατοίκους να επικεντρωθούν σε αυτά που έχουν σημασία: Τις διαπροσωπικές επαφές, τα χόμπι, την μόρφωση, την υγεία τους.

Θα εκτείνεται σε πάνω από 170 χιλιόμετρα και θα μπορεί να φιλοξενήσει ένα εκατομμύριο κατοίκους με «μηδενικού άνθρακα αστική ανάπτυξη που θα τροφοδοτείται με 100% καθαρή ενέργεια».

Μετά από τρία χρόνια προετοιμασίας, το έργο θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2021 και η υποδομή του θα κοστίσει από 100 δισεκατομμύρια έως 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πόλη όπως περιγράψαμε παραπάνω, θα αποτελέσει πρότυπο-μοντέλο για ένα νέο μέλλον των αστικών κοινωνιών με στόχο τη διασφάλιση ισορροπίας με τη φύση.

Η νέα αυτή πόλη θα διαθέτει υπερ-συνδεδεμένες κοινότητες και ένα μεγάλο μέρος της θα είναι σχεδιασμένο χωρίς αυτοκίνητα ή δρόμους και σε απόλυτη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον. Οι κοινότητες θα βασίζονται σε τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για να μαθαίνει και να βελτιώνει τη ζωή των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Με τη βιωσιμότητα και τον άνθρωπο στο επίκεντρο του έργου NEOM, η «The line» θα πραγματώσει την βαθύτερη σημασία του project, που προδίδεται άλλωστε από το όνομα του. Οι τρεις πρώτοι χαρακτήρες προέρχονται από την ελληνική λέξη «νέο», ενώ ο τελευταίος χαρακτήρας, M, είναι συντομογραφία της αραβικής λέξης «Mostaqbal», που σημαίνει «μέλλον».

Το εμβληματικό έργο υπενθυμίζουμε ότι θα χτιστεί στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία και θα καλύπτει μια περιοχή σχεδόν σαν το Βέλγιο. Σύμφωνα με έγγραφα στρατηγικής που διέρρευσαν πέρυσι, το έργο θα περιλαμβάνει ένα τεράστιο τεχνητό φεγγάρι, παραλίες με λάμψη στο σκοτάδι, ιπτάμενα ταξί -drone, ρομποτικούς μπάτλερ για να φροντίζουν τα σπίτια των κατοίκων και ένα μεγάλο θεματικό πάρκο-αξιοθέατο σε στυλ Jurassic Park.

Ο Nadhmi al-Nasr, Διευθύνων Σύμβουλος της NEOM, δήλωσε στην Al Arabiya ότι η «The Line» θα περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, ενώ ο κύριος λόγος που η υλοποίηση του project ξεκινά τρία χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του, είναι ότι έπρεπε το αρχικό όραμα να μετατραπεί σε ένα σύνολο στρατηγικών σχεδίων σε συνεργασία με ειδικούς από όλο τον κόσμο.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το budget των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων της NEOM από τη Σαουδική κυβέρνηση, το κρατικό ταμείο πλούτου του Βασιλείου, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) και τους τοπικούς και παγκόσμιους επενδυτές. Αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 380.000 ευκαιρίες απασχόλησης και θα συνεισφέρει 180 δισεκατομμύρια rials -48 δισ. δολάρια- στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας έως το 2030.
 

Οι επενδυτικές ευκαιρίες και ο ανταγωνισμός με την Ελλάδα

Από το πουθενά και σε μια έκταση ελαφρώς μικρότερη του Βελγίου θα δημιουργηθούν πόλεις, πάρκα ψυχαγωγίας, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες κ.ο.κ.

Αυτό σημαίνει ότι εταιρείες από κλάδους όπως ο κατασκευαστικός, ο ενεργειακός, των χημικών,των logistics, της ΑΙ, κλπ, έχουν ένα λαμπρό πεδίο διεκδίκησης σημαντικών έργων όχι μόνο από πλευράς κύκλου εργασιών, αλλά και σημειολογίας.

Για παράδειγμα η Neom και η ACWA Power της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου μια συμφωνία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Air Products για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής αμμωνίας με βάση το πράσινο υδρογόνο, που θα τροφοδοτείται με αιολική και ηλιακή ενέργεια ισχύος περίπου 4 gigawatts.

Από το εργοστάσιο θα παράγονται περίπου 650 τόνοι υδρογόνου ημερησίως και 1,2 εκατ. τόνοι πράσινης αμμωνίας ετησίως.

Το παγκόσμιας κλίμακας project για την παραγωγή και την εξαγωγή πράσινης αμμωνίας προς τις διεθνείς αγορές θα ανήκει ισομερώς και στους τρεις εταίρους, θα είναι εγκατεστημένο στη ΝΕΟΜ, βορειοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Air Products, πρόκειται για το μεγαλύτερο project πράσινου υδρογόνου, μέσω του οποίου θα εξοικονομούνται εκπομπές 3 εκατ. τόνων CO2 κάθε χρόνο.

Είναι η πρώτη συνεργασία της ΝΕΟΜ με διεθνείς παίκτες τέτοιου βεληνεκούς στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η Air Products θα είναι ο αποκλειστικός παραλήπτης της πράσινης αμμωνίας και σκοπεύει να τη μεταφέρει σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η χρήση του οποίου θα προορίζεται για τον τομέα των μεταφορών.

Στο Ελντοράντο της ΝΕΟΜ προφανώς θα βρεθούν και άλλοι διεθνείς όμιλοι. Κάποιοι μάλιστα θα διεκδικήσουν μερίδιο της πίτας και των υπόλοιπων μεγάλων τουριστικών έργων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του έργου ανάπτυξης της Ερυθράς Θάλασσας, του Qiddiyah και του Al-Diriyah Gate.

Το πρώτο ειδικά είναι ένας πολυαναμενόμενος τουριστικός προορισμός που αναπτύσσεται στο Βασίλειο, όπου η εξαιρετικά πολυτελής και βιώσιμη ανάπτυξη πρόκειται να φιλοξενήσει θέρετρα σε 50 νησιά στα ανοικτά των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας.

Στα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του project είναι ότι θα είναι προσβάσιμο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού σε λιγότερο από οκτώ ώρες, καθιστώντας τον προορισμό έναν δυνατό ηλιόλουστο ανταγωνιστή των δικών μας θερέτρων στα ελληνικά νησιά.

Το Qiddiyah από την άλλη είναι ένα μεγάλο θεματικό πάρκο που αναπτύσσεται μια ώρα μόλις με το αυτοκίνητο από το Ριάντ. Αναμένεται να προσελκύσει 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και η πρώτη φάση του θα έχει ολοκληρωθεί το 2022.

Το μόνο αγκάθι όλων αυτών των εξαιρετικά εντυπωσιακών σχεδίων ανάπτυξης είναι το πρόβλημα της διαμονής 20.000 μελών της φυλής Huwaitat. Οι Huwaitat είναι εγκατεστημένοι μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και τη χερσονήσου του Σινά πολύ πριν από την ίδρυση του Σαουδικού κράτους, και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν μια ιδιότυπη « έξωση» λόγω των έργων, χωρίς μια πρόταση όσον αφορά το καίριο ερώτημα για το πού θα ζήσουν στο μέλλον.

Ένα project όμως που αποσκοπεί σε πόλεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής και τον χρόνο των μελλοντικών γενιών, χρησιμοποιώντας στο έπακρο την τεχνολογική πρόοδο που είναι προϊόν ανθρώπων με όραμα και υψηλή διανόηση, δεν θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο διαχείρισης των σημερινών αναγκών όλων των κατοίκων της περιοχής;

Για να δούμε...

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.