Νέο… τζακ ποτ στη λοταρία του Brexit

Νέο… τζακ ποτ στη λοταρία του Brexit

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Και κάπως έτσι το θρίλερ – ή, κατ' άλλους, το σήριαλ – του Brexit οδηγήθηκε χθες σε μια ακόμη αναβολή, την πολλοστή κατά σειρά, μετά τη σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Βουλή των Κοινοτήτων. Όσο για το εάν και πότε οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν την κρίσιμη απόφαση, στην πράξη ουδείς το γνωρίζει.

Κι αυτό διότι ο πρόεδρος του σώματος, Τζον Μπέρκοου, θεωρεί ότι δεν μπορεί την μία ημέρα να ψηφίζεται κάτι και την μεθεπόμενη να αναιρείται, καθώς έτσι κινδυνεύει να γελοιοποιηθεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Και γι' αυτό, προβάλει ενστάσεις στην πρόθεση της κυβέρνησης η νέα ψηφοφορία να διεξαχθεί την Δευτέρα – χωρίς κάτι τέτοιο, πάντως, να μπορεί να αποκλειστεί.

Παράλληλα, με τα όσα συνέβησαν το Σάββατο, αποδείχθηκε εκ νέου ότι εκεί στο Λονδίνο, κυριολεκτικά φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Με άλλα λόγια, το κλίμα είναι τόσο δηλητηριασμένο και γεμάτο καχυποψία, ώστε να φτάσει στο σημείο υπεύθυνος για τη νέα αναβολή να είναι ένας βουλευτής ο οποίος έχει διαβεβαιώσει ότι θα στηρίξει τη νέα συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ, αλλά μόνο αφού πρώτα, καλού-κακού, καλύψει τα νώτα του.

Η αλήθεια δε είναι ότι μάλλον έχει δίκιο να σκέφτεται έτσι – κι αυτός, όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του. Ο Τζόνσον, άλλωστε, απέδειξε με τις δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία ότι δεν λαμβάνει υπόψη του τις προηγούμενες αποφάσεις της Βουλής και δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται να ζητήσει νέα παράταση από την ΕΕ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου. Κάτι που σημαίνει πως, εάν μείνει πιστός στα όσα λέει, θα κάνει του κεφαλιού του, χωρίς να υπολογίσει κανέναν.

Φοβήθηκε το Βατερλό

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Τζόνσον δεν προχώρησε χθες μετά την ψήφιση της τροπολογίας σε ψηφοφορία ζητώντας ένα οριστικό «ναι» ή «όχι» και χρειάστηκε να περιμένει;

Η απάντηση είναι ότι μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την επίμαχη τροπολογία που είχε κατατεθεί και διαπίστωσε πως είχε ηττηθεί, φοβήθηκε ότι – έστω από κεκτημένη ταχύτητα – η πλειοψηφία των βουλευτών θα μπορούσε να απορρίψει τη συμφωνία του και τη στείλει, μαζί με τον ίδιο, στον ίδιο κάλαθο με σκουπίδια το… επίτευγμα της Τερέζα Μέι.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Το πιθανότερο είναι ότι θα μεσολαβήσει ένα 48ωρο εντατικού «μασάζ» προς κάποιους από τους διαφωνούντες, συνοδευόμενο από τις γνωστές απειλές και εκβιασμούς, ώστε να κλειδώσει ο μαγικός αριθμός 320 που απαιτείται προκειμένου να αναδειχθεί νικητής ο Τζόνσον.

Με βάση όμως την εμπειρία της Μέι, αλλά και τις δύο ήττες που έχει υποστεί ήδη ο Τζόνσον, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Όπως σίγουρο δεν είναι ούτε το ότι ο ίδιος θα τηρήσει όσα λέει και θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ στο τέλος του μήνα, βρέξει-χιονίσει. Άλλωστε, είναι ένα έργο που έχουμε ξαναδεί και δεν θα μας εκπλήξει μια κωλοτούμπα…

Ένα πλέον είναι σίγουρο: Με την κοινή γνώμη και το πολιτικό σκηνικό να είναι μοιρασμένοι στα δύο, μόνο οι πολίτες της Βρετανίας μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας απόφασης, που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας τους. Αν μη τι άλλο, θα έχουν πλέον να αποφανθούν όχι επί νέου γενικού «ναι» ή «όχι» στην ΕΕ, αλλά επί μίας συγκεκριμένης συμφωνίας.

Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος να καταλαγιάσει λίγο η ένταση και να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις, χωρίς κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σηκώσουν το βάρος της μίας ή της άλλης απόφασης. Αν και το ρήγμα που άνοιξε με τον σεισμό της 23ης Ιουνίου 2016, δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα ή γρήγορα.