Νέοι τριγμοί και σενάρια εκλογών στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας

Νέοι τριγμοί και σενάρια εκλογών στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας

Κλυδωνισμούς προκαλεί  στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό η πρόθεση της Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ να παραιτηθεί από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και να μην είναι υποψήφια καγκελάριος στις επόμενες εκλογές. Οι υποψήφιοι διάδοχοι παίρνουν θέσεις μάχης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για ενδεχόμενο «κενό εξουσίας».

Η πρώην αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ βλέπει στην επικείμενη παραίτηση της Κραμπ-Κάρενμπαουερ το τέλος του CDU προεξοφλώντας ότι σύντομα θα γίνουν εκλογές. «Η κυβέρνηση παραλύει για δεύτερη φορά σε λίγο χρόνο… Υποψιάζομαι ότι αυτό δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη, διότι θα γίνουν εκλογές», δήλωσε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα «Bild» χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «λογική συνέπεια», καθώς στο θέμα της Θουριγγίας δεν κατάφερε να επιβληθεί. 

Οι Πράσινοι έθεσαν και αυτοί ζήτημα σταθερότητας του κυβερνητικού συνασπισμού. Ειδικότερα, η αρχηγός των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση» για τη χώρα και για τον «κίνδυνο» να προκύψει «ακόμη μεγαλύτερο κενό εξουσίας». 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχηγός του CDU ανακοίνωσε σήμερα μέσω συνεργατών της ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει το αξίωμα της Καγκελαρίου, εγκαταλείποντας παράλληλα και την προεδρία του κόμματός της. Προηγουμένως σκοπεύει να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ανάδειξη υποψήφιου Καγκελαρίου. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ η οποία θα παραμείνει στη θέση της Υπουργού Άμυνας κέρδισε τον Δεκέμβριο του 2018 τις εκλογές για την προεδρία του CDU, όμως έκτοτε έχει δεχθεί σκληρή κριτική, με μεγάλη μερίδα των Γερμανών ψηφοφόρων να την θεωρεί ακατάλληλη.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δείχνει πως 7 στους 10 Γερμανούς εμφανίζονται να δηλώνουν ότι η Κραμπ-Καρρενμπαουερ δεν είναι ακόμη έτοιμη να αναλάβει την καγκελαρία. Μάλιστα, θέλουν να παραμείνει η Μέρκελ στη θέση αυτή μέχρι το 2021, δηλαδή μέχρι τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Επίσης την  προηγούμενη εβδομάδα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Θουριγγίας, αψηφώντας τη γραμμή του κόμματος, στήριξαν τον Τόμας Κέμεριχ για την πρωθυπουργία του κρατιδίου μαζί, με τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ η οποία ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την παραίτησή του Κέμεριχ. 

Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ εξήγησε με αφορμή το γεγονός αυτό ότι «ένα μέρος του CDU έχει μια ακαθόριστη σχέση με το AfD», αλλά και με το κόμμα της άκρας αριστεράς Die Linke, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στους Χριστιανοδημοκρατες δημιουργώντας όπως είναι αναμενόμενο έντονες αντιδράσεις.

Σε θέσεις μάχης οι δελφίνοι

Με φόντο τα παραπάνω, οι μέχρι πρότινος εσωκομματικοί αντίπαλοι της Κραμπ-Καρενμπαουερ, προετοιμάζονται να διεκδικήσουν ξανά τον θώκο του CDU. Ο Φρίντριχ Μερτζ αποχώρησε από την εταιρεία Blackrock για να επικεντρωθεί περισσότερο στην πολιτική, ενώ ο Γιενς Σπαν, που είναι υπουργός Υγείας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυναμικός με το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού.

Σήμερα, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο κόμμα του, o Μερτζ περιορίστηκε να δηλώσει μόνο ότι «σε μια τέτοια κατάσταση είναι πιο σημαντικές οι έξυπνες δεύτερες σκέψεις από ό,τι οι γρήγορες δηλώσεις», ενώ ο Σπαν, εξέφρασε τον σεβασμό του για την απόφαση της Κάρενμπαουερ και έκανε λόγο για δυσκολίες που προέκυψαν από τον διαχωρισμό. Στα δύο αυτά ονόματα πρέπει να προστεθεί και αυτό του πρωθυπουργού της Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ο οποίος  κινείται στον κεντροαριστερό χώρο των Χριστιανοδημοκρατών και θεωρείται υποστηρικτής της Άγκελα Μέρκελ. 

Και οι τρεις προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Η Άγγελα Μέρκελ "λυπάται" για την απόφαση της Καρενμπάουερ

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη της για την ανακοίνωση της επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ότι δεν θα είναι υποψήφια για την καγκελαρία. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά και εντατικά με την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ για την ανακήρυξη υποψήφιου καγκελαρίου και την περαιτέρω επεξεργασία ενός νέου βασικού προγράμματος του κόμματος.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ έφερε ήδη σε πέρας τα ουσιώδη θέματα κατά την διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής του κόμματος, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ. Σε αυτά περιλαμβάνοται ιδίως η συμφιλίωση μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), καθώς επίσης και το νέο βασικό πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο θα πρέπει να προετοιμάσει το CDU για το διάστημα μέχρι το 2030. Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ θα παραμείνει υπουργός Άμυνας, τόνισε η Μέρκελ.