Νέοι λεονταρισμοί Ερντογάν: Μην προσπαθείτε να «χορέψετε» με την Τουρκία - Τέλος οι διμερείς συνομιλίες με Ελλάδα

Νέοι λεονταρισμοί Ερντογάν: Μην προσπαθείτε να «χορέψετε» με την Τουρκία - Τέλος οι διμερείς συνομιλίες με Ελλάδα

Νέα επίθεση στην Ελλάδα με μπαράζ προκλητικών δηλώσεων εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δεν πραγματοποιεί πλέον διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δήλωσε ότι η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα έχει διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μέχρις ότου η Αθήνα «διορθώσει τα λάθη της», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ερντογάν κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να "είναι ειλικρινής" στις σχέσεις της με την Τουρκία.

«Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα μετά από 84 χρόνια και κλείσαμε την πληγή που άνοιξε στην καρδιά της κατάκτησης, δόξα τω Θεώ. Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στον πολιτισμό μας ως η ανερχόμενη σημαία στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης», είπε ο Ερντογάν ενώ σε άκρως επιθετικό τόνο πρόσθεσε ακόμη:

«Επέτρεψε την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων η Ελλάδα; Επέτρεψε. Είχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, όπως ενημέρωσα και τον υπουργό Εξωτερικών μου χθες. Τερματίσαμε τη Συμφωνία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα. Είμαστε υπέρ μιας εξωτερικής πολιτικής με αξιοπρέπεια. «Συνεχίζετε να κάνετε παραστάσεις με τα αεροπλάνα σας», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη διαμάχη για τον εναέριο χώρο πάνω από νησιά στο Αιγαίο.«Δεν παίρνετε κανένα μάθημα από την Ιστορία; 

"Μην προσπαθήσετε να χορέψετε με την Τουρκία. Θα κουραστείτε και θα κολλήσετε στο δρόμο. Δεν κάνουμε πλέον διμερείς συνομιλίες μαζί τους. Αυτή η Ελλάδα δεν θα δει λόγο" ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τέλος οι διμερείς συνομιλίες

Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του γνωστοποίησε πως πλέον η χώρα του δεν έχει διμερείς επαφές με την Ελλάδα, στη συνέχεια των προηγούμενων δηλώσεων του πως «πλέον δεν υπάρχει για μένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Συγκεκριμένα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στους βουλευτές του ότι πλέον δεν υπάρχουν διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα, μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά μετά την επανέναρξη των συνομιλιών πέρυσι για την αντιμετώπιση των διαφορών των δυο χωρών έπειτα από μια πενταετή παύση, σχολιάζει το πρακτορείο. 

Οργή Άγκυρας: Ο Μητσοτάκης όπου πάει δείχνει το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, γράφει η Hurriet

Εντωμεταξύ, η πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση της Ελλάδας μετά το κρεσέντο προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού στον τουρκικό τύπο.

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενημερώσει τον Όλαφ Σολτς για τις τουρκικές προκλήσεις με παράλληλη επίδειξη του χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Λίγες ώρες αργότερα, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet εξαπέλυσε επίθεση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «όπου κι αν πηγαίνει κουβαλάει μαζί του και καταγγέλλει τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας».