Ευρώπη: Νέο τσουνάμι απολύσεων, πουλάει έργα τέχνης η British Airways

Νέο τσουνάμι απολύσεων, πουλάει έργα τέχνης η British Airways

Αντιμέτωπη με ένα νέο γύρο απολύσεων ενόψει και της αβεβαιότητας των επόμενων μηνών, βρίσκεται η Ευρώπη, με πρωταγωνιστές και πάλι τους μεγάλους ομίλους των αερομεταφορών.

Το στίγμα της ημέρας δίνει η Lufthansa, που ανακοίνωσε πάνω από 20.000 απολύσεις έναντι των 10.000 των αρχικών εκτιμήσεων, ενώ αντίστοιχα ο στόλος της πρόκειται να μειωθεί κατά 100 αεροσκάφη.

Η γερμανική εταιρεία, η οποία θα επιχειρήσει να αποφύγει περαιτέρω απολύσεις μέσω συμφωνίας για βραχυπρόθεσμη εργασία και συνεννοήσεις με τα συνδικάτα, προκειμένου να λάβει την κρατική επιχορήγηση των 9 δισ. ευρώ θα πρέπει να συμφωνήσει να εκχωρήσει δικαιώματα προσγείωσης και απογείωσης στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου.

Την ανάγκη για ρευστότητα στον κλάδο των αερομεταφορών δείχνει και η ανακοίνωση της British Airways σχετικά με την πώληση ορισμένων έργων τέχνης από την πλούσια συλλογή της. Τουλάχιστον ένα από τα έργα που πρόκειται να πουληθούν έχει αξία πάνω από 1 εκατ. λίρες, αλλά αυτή η ένεση ρευστότητας δεν θα σώσει τις 12.000 θέσεις εργασίας που η βρετανική εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα περικόψει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η EasyJet, που έχει ήδη ανακοινώσει 4.500 απολύσεις και προειδοποιεί ότι οι περικοπές θα αυξηθούν αν η βρετανική κυβέρνηση επιμείνει στην πολιτική της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες.

Τέλος, και η καναδική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Bombardier ανακοίνωσε 600 απολύσεις στις εγκαταστάσεις της στη Βόρεια Ιρλανδία, μέρος του ευρύτερου σχεδίου μείωσης του εργατικού δυναμικού της κατά 11% παγκοσμίως.

Και αν οι αερομεταφορείς έχουν πληγεί σφοδρά από την πανδημία, μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που λόγω της μειωμένης ζήτησης προχωρούν επίσης σε περικοπές προσωπικού.

Η Renault έχει ανακοινώσει την περικοπή περίπου 4.500 θέσεων εργασίας στη Γαλλία, αν και δηλώνει ότι θα δώσει προτεραιότητα σε εθελούσιες αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, ενώ στη Βρετανία η Bentley ανακοίνωσε έως και 1.000 απολύσεις και η Aston Martin περίπου 500.

Διαβάστε ακόμα: 

Lufthansa: Κινδυνεύουν έως και 26.000 θέσεις εργασίας