Νέο ρεκόρ στα ελληνικά ομόλογα – Στο 0,60% το 10ετές

Νέο ρεκόρ στα ελληνικά ομόλογα – Στο 0,60% το 10ετές

Λίγες ημέρες πριν τις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την επέκταση του QE Πανδημίας έως το τέλος του 2021 και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει αγοράσει μέχρι σήμερα ελληνικά ομόλογα ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κάτω από το 0,62% για πρώτη φορά στην ιστορία.

Πιο αναλυτικά, στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,605% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, επιβεβαιώνοντας τις πολύ θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με φόντο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και… τις πλάτες της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, το spread με το γερμανικό bund διαμορφώνεται στις 117 μονάδες βάσης. Σημειώνεται ότι σε προχθεσινή της έκθεση η Capital Economics εκτιμά ότι το spread θα υποχωρήσει στο τέλος του 2021 στις 70 μονάδες βάσης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά προεξοφλεί πως στη συνέντευξη τύπου της επόμενης Πέμπτης, η Λαγκάρντ θα ανακοινώσει την επέκταση του QE Πανδημίας κατά τουλάχιστον 500 δις. ευρώ και έως το τέλος του 2021, προσφέροντας έτσι ένα «χαλί» ρευστότητας άνω των 2 τρις. ευρώ για τη στήριξη της ανάκαμψης.

Σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική οικονομία θα ευνοηθεί καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν αξιολόγηση «investment grade» αλλά συμμετέχουν κατ’ εξαίρεση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.