7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Νέο ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα - Κάτω από τις 100 μ.β. το spread

Νέο ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα - Κάτω από τις 100 μ.β. το spread

Συνεχίζεται η σύγκλιση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με το spread μεταξύ του ελληνικού 10ετούς και του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να υποχωρεί κάτω από τις 100 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2008, πριν ξεσπάσει δηλαδή η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μειώνεται στις συναλλαγές της Δευτέρας στο 0,816%, με το 5ετές στο 0,113%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο -0,16%, με αποτέλεσμα το spread να διασπά καθοδικά το φράγμα των 100μ.β.

Σημειώνεται ότι παρά τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα από το ιστορικό χαμηλό του 0,55% που καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η μείωση του spread είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Και αυτό γιατί η πτώση του spread σημαίνει ότι περιορίζεται το επιπλέον κόστος που ζητούν οι επενδυτές για να δανείσουν την Ελλάδα σε σύγκριση με το γερμανικό 10ετές που θεωρείται τίτλος αναφοράς.

Επομένως, μειώνεται το country risk και διευκολύνονται οι προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές τόσο για το ελληνικό δημόσιο όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.