Νέο ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα εξαιτίας των παγκόσμιων ανησυχιών

Νέο ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα εξαιτίας των παγκόσμιων ανησυχιών

Νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών  ομολόγων καθώς η παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις του κορονοϊού στέλνει τους επενδυτές προς τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς «άγγιξε» το 1,13% και του 15ετούς το 1,577% με ώθηση και από την πολύ επιτυχημένη έκδοση του ΟΔΔΗΧ.

Οι μεγάλες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων που σημειώνονται έχουν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κάτω από το -0,4% και του αντίστοιχου ιταλικού κάτω από το 1% για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού αυξάνεται συνεχώς και πλέον έχει ξεπεράσει τα 5.000 μόνο στην Κίνα σε διάστημα περίπου ενός μήνα. Συγκριτικά ο ιός SARS χρειάστηκε 6 μήνες για να προκαλέσει κρούσματα σε τέτοιο ύψος και πλέον αναλυτές εκτιμούν ότι αντίκτυπος του νέου κορονοϊού θα είναι μεγαλύτερος από τον SARS, ο οποίος το 2003 είχε προκαλέσει πάνω από 8.000 κρούσματα και 774 θανάτους.

Ακόμη και αν οι κινεζικές αρχές καταφέρουν να περιορίσουν τον νέο κορονοϊό ταχύτερα απ’ ότι συνέβη με τον SARS, ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι τουλάχιστον αντίστοιχους της περιόδου 2002- 2003, αναφέρουν αναλυτές της Capital Economics.