7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Βραζιλία - Κορονοϊός: Νέο, μηνιαίο ρεκόρ θανάτων

Νέο, μηνιαίο ρεκόρ θανάτων

Η Βραζιλία έφτασε χθες Σάββατο τους 67.977 νεκρούς από covid-19 από τις αρχές Απριλίου, ξεπερνώντας το ρεκόρ θανάτων που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, όταν από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός είχαν υποκύψει περισσότεροι από 66.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 3.076 θανάτους από covid-19 τις προηγούμενες 24 ώρες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την 1η Απριλίου σε 67.977. Τον Μάρτιο είχαν καταγραφεί 66.573 θάνατοι από covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες επτά ημέρες καταγράφονταν κατά μέσο όρο 2.545 νέοι θάνατοι κάθε 24ωρο και περισσότερες από 60.000 νέες μολύνσεις. Χθες στη Βραζιλία εντοπίστηκαν 71.137 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Αξίζει να επισημανθεί ωστόσο ότι παρά το μηνιαίο ρεκόρ, η καμπύλη των θανάτων σταθεροποιείται. «Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από covid-19», ανέφερε την Παρασκευή στο επιδημιολογικό του δελτίο το Ίδρυμα Fiocruz, ένας οργανισμός που εξαρτάται από το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι συνολικά στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, τον Φεβρουάριο του 2020, 389.492 θάνατοι. Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε νεκρούς, σε απόλυτους αριθμούς, από την πανδημία, μετά τις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των νεκρών και των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να αυξάνει εκθετικά από τον Ιανουάριο, κυρίως εξαιτίας της εμφάνισης στη Βραζιλία του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού Ρ1, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στον Αμαζόνιο και είναι πιο μολυσματικό. Μέχρι τον Μάρτιο το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ θανάτων από covid-19 είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2020 με 32.881 νεκρούς.

Επιπροσθέτως ο αριθμός των νέων που έχει χρειαστεί να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή που έχουν πεθάνει έχει αυξηθεί σημαντικά. Στις αρχές Απριλίου «η μεγαλύτερη άνοδος στον αριθμό θανάτων λόγω της covid-19 παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 20 με 29 ετών (αύξηση 1.018%)», υπογράμμισε το ινστιτούτο Fiocruz. Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 40 με 49 ετών (1.173%).

Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει το 5,8% του πληθυσμού της, δηλαδή 12,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εδώ και πολλές ημέρες έχουν αρχίσει να αίρονται υπόψιν τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές πολιτείες, κυρίως στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να υποτιμά τη σοβαρότητα της πανδημίας, δέχεται επικρίσεις σημειωτέον από όλα τα κόμματα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Έρευνας αναμένεται να ξεκινήσει να εξετάζει την επόμενη εβδομάδα τις «παραλείψεις» της κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι την Παρασκευή ο Μπολσονάρου είχε απειλήσει να βγάλει τον στρατό στους δρόμους, αν οι τοπικές αρχές δεν άρουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλει για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ