7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Νέο κύμα στήριξης της οικονομίας με στοχευμένα μέτρα 3 δισ. - Ποιούς αφορούν 

Νέο κύμα στήριξης της οικονομίας με στοχευμένα μέτρα 3 δισ. - Ποιούς αφορούν 

Τρία ακόμη δισ ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών πρόκειται να πέσουν στην οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες, ανεβάζοντας την σχετική δαπάνη στα 8,5 δισ ευρώ, σύμφωνα με τον Χρ. Σταικούρα.

Στο τραπέζι υπάρχει πάντα το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών που θα έχει όμως αυστηρά κριτήρια, την Πέμπτη ψηφίστηκε η διάταξη για την νέα παράταση πληρωμής των επιταγών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ενώ για την εστίαση διατηρείται και τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων, όπως είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός.

Τα πακέτα για τα μέτρα στήριξης συνεχίζονται, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο επιδίδεται πλέον σε μια άσκηση λεπτής ισορροπίας με έντονη την αγωνία για το πρόσθετο κόστος και τις αντοχές του προυπολογισμού. Κατ’ επέκταση, κάθε νέα παροχή, εμπλουτίζεται με όλο και πιο αυστηρά κριτήρια, προκειμένου οι διαθέσιμοι πόροι να κατευθυνθούν στοχευμένα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που τους έχουν περισσότερο ανάγκη.

Η αγωνία της κυβέρνησης είναι απολύτως δικαιολογημένη καθώς η επιδείνωση της πανδημίας την υποχρεώνει να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης, πέραν των 7,5 δισ ευρώ που είχε αρχικά προϋπολογίσει. Εκτιμάται ότι η λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με την μέθοδο του click away σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει μηνιαίο κόστος 600 εκατ ευρώ, ενώ η παράταση του ΦΠΣ στην εστίαση, σε μεταφορές και τουριστικά πακέτα στοιχίζει επιπλέον 100-120 εκατ ευρώ.

Καθώς λοιπόν οι αντοχές του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένες, από εδώ και πέρα, όλα τα νέα μέτρα στήριξης θα περιλαμβάνουν αυστηρότερα κριτήρια. Στο μέτωπο για παράδειγμα, της επιδότησης δόσεων για επιχειρηματικά δάνεια («Γέφυρα 2»), αυτή θα αφορά μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις που μέχρι και πριν την κρίση, εξυπηρετούσαν χωρίς πρόβλημα τα δάνειά τους. Συγκεκριμένα κριτήρια θα έχει και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, το οποίο θα είναι απ' ότι φαίνεται και το τελευταίο σε αυτή τη φάση με αποδέκτες κυρίως όσους δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν πλήρως από τις προηγούμενες επιστρεπτέες προκαταβολές.

Στην ίδια λογική με τα παραπάνω, η 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο προϋπολογισμός θα περιοριστεί σε περίπου 800-900 εκατ και θα στοχεύει σε επιχείρησης που μένουν υποχρεωτικά κλειστές.

Οι αναστολές συμβάσεων

Η θέσπιση αυστηρών κριτηρίων και η απόφαση να αποφευχθούν οι γενικές και οριζόντιες παροχές, ανάλογες με εκείνες που δόθηκαν πέρυσι, εκτός δημοσιονομικούς στόχους- συγκρατείται η αύξηση του ελλείμματος το οποίο αναμένεται να κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι- εξυπηρετεί και λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Στόχος είναι το χρήμα να φτάνει σε εκείνον που το έχει ανάγκη και όχι σε εκείνον που θα το αποταμιεύσει.

Τα ίδια ακριβώς αυστηρότερα κριτήρια θα ισχύσουν και για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας. Αυτές θα συνεχιστούν και τον Μάρτιο, ωστόσο θα επιδιωχθεί να μειωθεί ο αριθμός με πιο ακριβή στόχευση εκείνων των επιχειρήσεων που δικαιούνται να κάνουν χρήση του μέτρου. Πλέον οι αναστολές πρέπει να προαναγγέλλονται από τους εργοδότες και όχι να δηλώνονται εκ των υστέρων, γεγονός που θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα φαινόμενα, όσων δήλωναν εργαζομένους σε αναστολή, αλλά συνέχιζαν να τους απασχολούν κανονικά χωρίς μισθό και με αμοιβή τα 534 ευρώ της ενίσχυσης.

Σημειωτέον ότι το δημόσιο πλήρωσε για τις αναστολές του Ιανουαρίου 313 εκατ. ευρώ. 

Όμως εκτός από αυτό το ποσό, κατέβαλε τουλάχιστον άλλα τόσα χρήματα για να κρατήσει όρθιο το ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πλήρωναν κανονικά ο εργοδότης και ο εργαζόμενος, αποδίδονται κανονικότατα. Και με δεδομένο ότι μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξεως του 40% επί του ονομαστικού μισθού, το κόστος διαμορφώνεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Όσο χαμηλώνει το εισόδημα ενός χαμηλόμισθου στον ιδιωτικό τομέα, τόσο πιθανότερο είναι αυτός να καταστεί δικαιούχος σειράς επιδομάτων. Μπορεί να μεγαλώσει το επίδομα τέκνων, μπορεί να καταστεί δικαιούχος του επιδόματος στέγασης ή μπορεί να εξασφαλίσει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Ήδη το υπουργείο εργασίας έχει βάλει στην άκρη 600 εκατ. ευρώ για τα επιδόματα που θα προστεθούν ενώ η παράταση των αναστολών και το 2021 μεταφέρει το οικονομικό βάρος και για το 2021.

Όσο παρατείνονται οι αναστολές τόσο θα μειώνονται και οι εισπράξεις του δημοσίου από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος. Λιγότερα εισοδήματα, σε μια χρονιά μάλιστα που ενεργοποιούνται και χαμηλότεροι συντελεστές για τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και που παγώνει η εισφορά αλληλεγγύης.

 Διαβάστε ακόμα:

Ν. Παπαθανάσης: Εντός Φεβρουαρίου δάνεια σε επιχειρήσεις έως 50.000 ευρώ με κρατική εγγύηση