Νέο ιστορικό χαμηλό για το 10ετές, κάτω του 1%

Νέο ιστορικό χαμηλό για το 10ετές, κάτω του 1%

Δεν έχει τέλος το ράλι των ελληνικών ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το επίπεδο του 1%, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την ελληνική οικονομία.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε έως το 0,96% ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενώ την ίδια ώρα η… ψαλίδα με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο κλείνει ταχύτατα, καθώς το spread υποχωρεί έως τις 134 μονάδες βάσης, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που απέδιδαν την αποκλιμάκωση των ελληνικών επιτοκίων αποκλειστικά στο διεθνές κλίμα. Και όσο συνεχίζεται η σύγκλιση τόσο μειώνεται το country risk και η Ελλάδα μπαίνει ακόμη περισσότερο στα ραντάρ των μακροπρόθεσμων επενδυτών. 

Το spread με τα γερμανικά ομόλογα καταγράφει πτώση 30% από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου όταν βρισκόταν στις 190 μονάδες βάσης και 20% από τις 23 Ιανουαρίου. Πλέον η απόδοση του ελληνικού 10ετούς απέχει 0,04 ποσοστιαίες μονάδες από το ιταλικό 10ετές, 0,40 ποσοστιαίες μονάδες από το κυπριακό 10ετές, 0,66 ποσοστιαίες μονάδες από το ισπανικό 10ετές και 0,71 ποσοστιαίες μονάδες από το πορτογαλικό 10ετές.

Το ράλι είναι εντυπωσιακό σε όλη την καμπύλη των ελληνικών κρατικών ομολόγων με την απόδοση του 5ετούς να αγγίζει το 0,3%, του 15ετούς να υποχωρεί για πρώτη φορά κάτω από το 1,4% και του 20ετούς να φτάνει στο 1,65%.

Ένας λόγος για τον οποίο οι ελληνικοί τίτλοι δέχονται εισροές είναι ότι θεωρούνται (όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό μετά τα τόσα χρόνια απαξίωσης) στην παρούσα φάση ως «ασφαλή καταφύγια». Και επειδή οι αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών τίτλων της ζώνης του ευρώ είναι σχεδόν όλες αρνητικές, ο… συνωστισμός οδηγεί τους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα, η αγορά των οποίων, μάλιστα, είναι εξαιρετικά ρηχή (πάνω από το 80% του ελληνικού χρέους είναι προς τον επίσημο τομέα), που σημαίνει ότι επηρεάζονται πιο εύκολα από τις επενδυτικές ροές σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ομόλογα.

Βέβαια, αν η χώρα έβγαζε προς τα έξω ένα αρνητικό προφίλ είτε μέσω της σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, είτε μέσω καθυστερήσεων στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, το ράλι δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση τόσο εντυπωσιακό αφού τα ελληνικά ομόλογα θα συνέχιζαν να θεωρούνται υψηλού κινδύνου και επομένως απαγορευτικά για όσους επενδύουν στην Ευρωζώνη.

Επομένως, το ράλι έχει τις ρίζες του στο διεθνές κλίμα και στην δίψα των επενδυτών για αποδόσεις όμως ο καθοριστικός παράγοντας για τόσο ραγδαία σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι η τρομακτική βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας καθώς αποκαθίσταται η επενδυτική εμπιστοσύνη.

Εξάλλου, η Capital Economics είχε επισημάνει την αποκλιμάκωση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα λόγω της βελτίωσης των συνθηκών καθώς και το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει μικρές αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο έτος, εκτιμώντας πως το ελληνικό 10ετές θα φτάσει στο 1%.