Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων για τον «Ιανό» - Πότε αναμένεται εξασθένηση

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων για τον «Ιανό» - Πότε αναμένεται εξασθένηση

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με βάση τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στην εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Συγκεκριμένα:

1. Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου - από την Λευκάδα και νοτιότερα - την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα - κυρίως την κεντρική - και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ.

Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

Τα σημάδια του Ιανού από το πέρασμά του από τη Ζάκυνθο/ Eurokinissi
 

2. Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

3. Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

Δείτε την εξέλιξη του φαινομένου:

Νωρίτερα ο ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς  μετά την πρωϊνή σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε ότι «το επόμενο 9ωρο θα είναι πολύ κρίσιμο» για τις περιοχές που πλήττονται από τον κυκλώνα «Ιανό» προειδοποίησε , αναφορικά με την πορεία της κακοκαιρίας Ιανός στην Ελλάδα και επισήμανε ότι «παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή» τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. «Υπάρχουν ζημιές αλλά δεν έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές»  σημείωσε.

Σχετικά με τον μέχρι τώρα απολογισμό από τα φαινόμενα που πλήττουν τη δυτική Ελλάδα, είπε πως έχουμε κομμένους δρόμους, όπου συνεργεία των Δήμων, Πυροσβεστική και εθελοντές επιχειρούν για την αποκατάστασή τους. «Ηταν μια δύσκολη βραδιά για τα νησιά του Ιονίου», δήλωσε και σημείωσε ότι υπάρχουν διακοπές ρεύματος στα τρία νησιά Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, ωστόσο συνεργεία του δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση του δικτύου. 

Ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά για 6-9 ώρες και στη συνέχεια θα κινηθεί νότια, πρόσθεσε και προειδοποίησε για δεύτερο μέτωπο κακοκαιρίας μετά τον «Ιανό». 

‘Όπως είπε χαρακτηριστικά  «κομμάτι συναντά μελτέμι στην κεντρική Ελλάδα, κάτι που θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις σε Θεσσαλία, μέχρι την Καρδίτσα και Στερεά Ελλάδα, που θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού» και συμπλήρωσε ότι το νέο μέτωπο θα κινηθεί νότια και το Σάββατο μπορεί να επηρεάσει την Κόρινθο και την Αττική. Διευκρίνισε, ωστόσο ότι, η Αττική θα επηρεαστεί από το βράδυ και μετά, όχι με κυκλώνα, αλλά με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Θα επηρεαστεί η Μαγνησία, η Αρκαδία, πιθανώς η Φωκίδα, ενώ από το Σάββατο έντονα φαινόμενα θα πλήξουν και την Εύβοια, συμπλήρωσε

Οι προβλέψεις, συνόψισε, είναι 9ώρου και σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν οι συσκέψεις για τον συντονισμό δράσεων όλων των αρμόδιων φορέων.